Αυτό που οφείλει να σεβαστεί η κυβέρνηση

Ας ακούσουν οι κυβερνώντες τη φωνή του λαού και της ΙστορίαςΑπό τον
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Αντί να πέφτει στις παγίδες του Ζάεφ και του Ντιμιτρόφ, η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την εθνική ευαισθησία του λαού μας ως προς το όνομα του γειτονικού κράτους. Οι δημοσκοπήσεις, τα συλλαλητήρια, οι σαφείς τοποθετήσεις της Εκκλησίας μας, τα ψηφίσματα των δήμων, η αντίδραση των απλών πολιτών, όλα δείχνουν ότι δεν αποδεχόμαστε ούτε σύνθετη ούτε παράγωγη ονομασία που θα παραχωρεί το όνομα «Μακεδονία» σε άλλο κράτος.

Οι διαπραγματεύσεις για τα ονόματα «Gorna Makedonia», «Gornomakedonia» κ.λπ. οδηγούν σε ολισθηρές ατραπούς. Οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί υπάρχουν απλώς για να καταργούνται, να εκπίπτουν και να αφήνουν τη θέση τους στο ιστορικά και συναισθηματικά ισχυρό όνομα. Η Ουρουγουάη επισήμως ονομάζεται Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης, αλλά ουδείς χρησιμοποιεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Ανατολική». Ολοι την αποκαλούν Ουρουγουάη. Και οι σύνθετες ονομασίες, τις οποίες προτείνουν ο Νίμιτς ή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τελικά εκεί θα οδηγήσουν. Στην απόρριψη του προσδιορισμού και στη διεθνή καθιέρωση των Σκοπίων ως Μακεδονίας. Αλλωστε η εθνικότητα και η γλώσσα πώς θα ονομάζονται; Θα τους αποκαλεί η διεθνής κοινότητα Γκορνομακεδόνες και τη γλώσσα γκορνομακεδονική ή Upper Macedonian; Σαφώς όχι. Μακεδόνες θα αποκαλούνται και μακεδονική η γλώσσα τους. Και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή αν -ο μη γένοιτο- μία τέτοια συμφωνία εγκριθεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή της χώρας μας.

Ας ακούσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες τη φωνή του λαού και της Ιστορίας και ας παύσουν κάθε προσπάθεια εξευμενισμού των Σκοπιανών. Εκείνοι μας έχουν ανάγκη και όχι εμείς εκείνους. Τα Σκόπια θέλουν την ελληνική έγκριση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα Σκόπια διατρέχουν τον κίνδυνο να διαλυθούν λόγω της εθνικιστικής πολιτικής των Αλβανών που αποτελούν περίπου το 25%-30% του πληθυσμού. Τα Σκόπια έχουν ανάγκη από τα λιμάνια μας επειδή αποτελούν περίκλειστο κράτος. Εκείνοι οφείλουν να κάνουν τη μεγάλη υποχώρηση. Αλλιώς ας μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Ας κάνουμε υπομονή για μερικά χρόνια, διότι είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι το κράτος των Σκοπίων θα εξελιχθεί σε ομοσπονδιακό – καντονιακό. Προς αυτόν τον στόχο οδηγεί η απαίτηση της αλβανικής κοινότητας να αποτελεί ισότιμη εθνότητα μαζί με τους Σλάβους – ψευδομακεδόνες.

Στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και η απόφαση χιλιάδων πολιτών της ΠΓΔΜ να αποκτήσουν βουλγαρική υπηκοότητα. Αν αποδειχθεί ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» είναι λιγότεροι από το 50% του πληθυσμού, το θέμα της ονομασίας θα αντιμετωπιστεί τελείως διαφορετικά. Προτείνω να ζητήσουμε να πραγματοποιηθεί μία αντικειμενική απογραφή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ετσι θα μάθουμε και τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων που ζουν στο κράτος των Σκοπίων.

*Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα