ΜΕΘ: Είδος υπό εξαφάνιση

Μόλις 540 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν στα νοσοκομεία, ενώ θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες 3.500!Στην… εντατική φαίνεται πως βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην έρευνά της, η ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε 74 νοσηλευτικά ιδρύματα. Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, σε άλλα οι μονάδες είναι κλειστές, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν μόλις 540 κλίνες ΜΕΘ: 500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ βάσει των ανεπτυγμένων κλινών των νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Ενδεικτικά, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόλις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα οκτώ, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 27, η Ηπειρος 29 και η Κρήτη 38. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις και στις Κυκλάδες καμία.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς ετησίως να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας τους.
Επίσης, η ομοσπονδία σημειώνει πως 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής καθημερινά για ΜΕΘ, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας. Ακόμη, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι κανείς επίσημος φορέας δεν γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες, αφού δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο και κατά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις και πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα η αναστολή λειτουργίας τους.

Ακόμα, αρκετές κλίνες καταλαμβάνονται για χρόνιες νοσηλείες, παρότι δεν χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, και από τις 100 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40.

«Οι ιδιωτικές κλινικές, παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Εξάλλου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι δεν υπάρχει σαφής διαδικασία προτεραιότητας για την εγγραφή των ασθενών στη λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για ανεπαρκή στελέχωσή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα