Ε, ΟΧΙ ΚΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ…

Ο επικεφαλής της ΤτΕ είχε στενές «σχέσεις στοργής» με την εταιρία και τη διοίκησή της

Από τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Ανεξαρτήτως πού θα φτάσει η έρευνα για τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis, δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι η γερμανικών συμφερόντων πολυεθνική ασκούσε στη χώρα μας μία εξαιρετικά επιθετική πολιτική, που περιελάμβανε και αθέμιτες πρακτικές επιρροής. Οπως ακριβώς στο πρόσφατο παρελθόν και η διαβόητη Siemens.

Στην Ελλάδα η Novartis κυριολεκτικά το είχε… τερματίσει. Ακόμη και όσοι είχαν στοιχειώδη σχέση με τη δημόσια υγεία και τον χώρο των φαρμάκων γνώριζαν καλά ότι η συγκεκριμένη εταιρία απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση (και στα media, για να μην ξεχνιόμαστε), παραγκωνίζοντας με χαρακτηριστική άνεση τους ανταγωνιστές της.

Φυσικά, αυτού του είδους η «επικράτηση» χρειαζόταν και πλάτες. Πλάτες γιατρών που συνταγογραφούσαν κατά κόρον τα φάρμακά της, πλάτες όμως και δημόσιων λειτουργών που μεριμνούσαν για την επιλογή της σε μεγάλους δημόσιους διαγωνισμούς, αλλά και για την έγκαιρη αποπληρωμή της στα χρόνια των Μνημονίων.

Ο βαθμός εμπλοκής των πολιτικών που κατονομάζονται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων μέλλει να αποδειχθεί. Και ενδεχομένως έχουν δίκιο κάποιοι από αυτούς που διαμαρτύρονται διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους. Οχι όμως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτός ο τελευταίος θα έπρεπε να κάθεται σιωπηλός στα αβγά του. Γιατί είναι και ο μόνος αυταπόδεικτα εμπλεκόμενος στην αφετηρία αυτής της βρόμικης υπόθεσης. Γνωρίζει πολύ καλά τον φερόμενο ως «Χριστοφοράκο» της Novartis, τίμησε με την παρουσία του επανειλημμένως ως ομιλητής (!) συνέδρια και εκδηλώσεις της εταιρίας και, το κυριότερο, η σύζυγός του πρόσφερε εκεί τις υπηρεσίες της με το αζημίωτο.

Γι’ αυτό και η περίπτωση Στουρνάρα έχει την εκτενέστερη κάλυψη σε όσα από τα έγγραφα του FBI είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι, σε αντίθεση με άλλους που δεν έχουν δει τον Φρουζή ούτε ζωγραφιστό, ο κ. Στουρνάρας είχε στενές σχέσεις στοργής με τη γερμανικών συμφερόντων εταιρία και την αμαρτωλή διοίκησή της. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις αντιδράσεις του.

Ο ισχυρισμός ότι επί εποχής του δεν υπήρξαν υπερτιμολογήσεις στα προϊόντα της εταιρίας δεν λέει τίποτα. Θα πρέπει κανείς να διερευνήσει πώς η Novartis, εν μέσω Μνημονίων, αποπληρωνόταν με προνομιακούς όρους έναντι του ανταγωνισμού. Και επιπλέον ότι η σύζυγος έκοβε τιμολόγια για τις εξωφρενικές αμοιβές που αποσπούσε από τα ταμεία του Φρουζή επίσης δεν λέει κάτι. Ποιος είπε στον κ. Στουρνάρα ότι οι πολιτικές αθέμιτης επιρροής δεν ασκούνται ενίοτε και με δελτία παροχής υπηρεσιών;