Εμμονή στο ξεπούλημα της Μακεδονίας

Επεσαν οι μάσκες! Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι θα χαρίσει το όνομα στους Σκοπιανούς 

ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ…«ΟΧΛΟ» ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Στη σκιά της σκανδαλολογίας σπεύδουν να κλείσουν το εθνικό θέμα. Μετά τον Θεοδωράκη, κόλαφος για την Αριστερά (και) η πατριωτική στάση του ΓλέζουΗ Θέση μας: Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Διαβάστε επίσης:

►«Επιχείρηση εκβιασμού μαρτύρων»!

►Ηγγικεν η ώρα της προκαταρκτικής στη Βουλή για Novartis!

►«Βόμβες» από τον Σαλμά made in USA

►Τα πέντε «αγκάθια» για τις 120 δόσεις

►Καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα των πανελλαδικών

Ο Τσίπρας επιμένει να δοθεί το όνομα «Μακεδονία»

Οσα είπε για το Σκοπιανό στη χθεσινή Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποκάλεσε «ετερόκλητο όχλο» τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια

Εμμονή στο να δώσει το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια δείχνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σαν να μην αντιλαμβάνεται ούτε το μήνυμα που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες στα δύο συλλαλητήρια ούτε τι σημαίνει η υποχώρηση σε αυτό για τη χώρα μας.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ υποτίθεται πως είναι στο υψηλότερο σημείο πολιτικής έντασης το θέμα της Novartis, ο κ. Τσίπρας ανάλωσε χρόνο από την ομιλία του στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις εκτός της χώρας.

Επίθεση

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ενώ παραδέχτηκε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν μεγάλες, την ίδια ώρα επιτέθηκε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στους συγκεντρωμένους, αποκαλώντας τους «ετερόκλητο όχλο», προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον χαρακτήρισε πανικόβλητο.

Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τα Σκόπια ως «Μακεδονία» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τα αποδέχτηκε ως FYROM και ότι τώρα εκείνος ζητά από τους γείτονες να πάρουν πίσω «τον όρο χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Να μη σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Εγιναν βήματα με τις αλλαγές στα ονόματα του δρόμου και του αεροδρομίου. Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Εχουμε, όμως, κάνει σημαντικά βήματα και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας, έτσι όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι από τη Ν.Δ., δεν υποστηρίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σημερινή Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολύ κατώτερος των περιστάσεων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην αλλαγή ατζέντας μετά τα συλλαλητήρια, είπε: «Κάποιοι ανοήτως έσπευσαν να πουν ότι το μέγα σκάνδαλο της Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Δηλαδή, στήθηκε ένα σκάνδαλο που ερευνάται χρόνια για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως κάποιοι άλλαξαν την εθνική θέση για να βρουν συμμάχους; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν τη συγκάλυψη του εγκλήματος; Το θέτω στην κρίση σας. Μήπως, όμως, συμβαίνει το αντίθετο; Κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν θέσεις για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν συγκάλυψη;»

Στη γραμμή Μίκη (σε άρθρο του) ο Μ. Γλέζος

Την ώρα που ο πρωθυπουργός παραχωρεί αμαχητί το όνομα της «Μακεδονίας» και διάφοροι «συριζαίοι» επιτέθηκαν στον Μίκη Θεοδωράκη επειδή ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας, το ιστορικό στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος (φωτό) με άρθρο του σε εφημερίδα συντάσσεται με τη γραμμή Μίκη, τονίζοντας ότι «οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βγάλουν τη λέξη “Μακεδονία” από το μυαλό τους».

Στο άρθρο του ο Μανώλης Γλέζος τονίζει: «Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ. Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς. Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ». Και ο κ. Γλέζος καταλήγει: «Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς.

Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές… Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων. Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε, λοιπόν, από τον νου σας τη λέξη “Μακεδονία” με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας, και όχι μέρος αυτού».

Επαφές Κοτζιά, Νίμιτς, Ντιμιτρόφ στη Βιένη και τουρκικές πλάτες σε Ζάεφ

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από κοινού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Νίμιτς.
Ωστόσο ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, με αφορμή την επίσκεψή του στην Τουρκία, υποστήριξε ότι μπορεί να βρεθεί λύση (στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων) έως τον Μάιο. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα έως τον Μάιο, όταν θα αποφασιστεί αν θα δοθεί ημερομηνία στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ο Ζάεφ, ο οποίος προκλητικά επαναλάμβανε συνεχώς στις συναντήσεις του στην Τουρκία το «Μακεδονία», βρήκε συμπαραστάτη στις προκλήσεις του τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, που δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας πως «είναι λάθος της Ελλάδας να υπαγορεύει το πώς θα ονομάζεται μια άλλη χώρα».

Τόνισε, ωστόσο, την ελπίδα του πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα λύσουν φιλικά τη διαφορά τους και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Τουρκίας στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα