Πόλεμος συμφερόντων για τις νέες ταυτότητες!

Αντιδράσεις έπειτα από τη διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση για κλειστό διαγωνισμό

Τα μεγάλα, διεθνή «μαχαίρια» έχουν βγει με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ να αλλάξουν οι ελληνικές ταυτότητες, οι οποίες σχεδιάστηκαν πριν από σχεδόν μισό αιώνα και είναι οι μοναδικές στην Ε.Ε. που δεν περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία. Ετσι, πλαστογραφούνται εύκολα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι επιτήδειοι να προχωρούν στην έκδοση ελληνικών διαβατηρίων. Γι’ αυτό οι Ελληνες ταξιδιώτες έχουν «ειδική μεταχείριση» στα γερμανικά αεροδρόμια, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα βγάλουν τη χώρα μας από το «πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα».

Οσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι προωθείται διαγωνισμός υψηλού κόστους για τις νέες ταυτότητες αλλά και για νέα διαβατήρια, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός, μέσω του οποίου εκδίδονται τα σημερινά έντυπα των διαβατηρίων. Τα τελευταία, σε αντίθεση με τις ταυτότητες, είναι υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας.

Στην περίπτωση που προκηρυχθεί ένας τέτοιος -συνολικός- διαγωνισμός για νέα διαβατήρια και ταυτότητες, τότε το κόστος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα 350.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου αφήνουν να διαρρεύσουν διάφορα νούμερα, που ξεκινούν από τα 80.000.000 ευρώ, χωρίς να εξηγούν τη διαδικασία του διαγωνισμού. Κατά πληροφορίες, στο υπουργείο σχεδιάζουν κλειστό διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα προσκληθούν συγκεκριμένες διεθνείς εταιρίες, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι αντιδράσεις. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλοι όμιλοι στην αγορά των εντύπων ή καρτών υψηλής ασφαλείας είναι συγκεκριμένοι και ελάχιστοι.

Σκληρή κόντρα

Πολλοί κάνουν λόγο για σκληρή κόντρα μεταξύ Ιαπώνων και γερμανικού ομίλου, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει τη σημαντική παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει μονάδα που προς το παρόν παράγει για άλλες χώρες.

Οσοι θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη υποδομή και να αντέξει η κυβέρνηση στις πιέσεις (κυρίως από το Βερολίνο...) υποστηρίζουν πως με έναν νέο διαγωνισμό η κυβέρνηση θα σπαταλήσει περί τα 30.000.000 ευρώ για να αγοράσει ξανά υποδομή που ήδη διαθέτει! Πρόκειται για λογισμικό, βάσεις δεδομένων, εκτυπωτικά συστήματα, κεντρικούς υπολογιστές, κρυπτογραφική υποδομή δημοσίου κλειδιού κ.ά. «Είναι η υποδομή του κέντρου διαβατηρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί» τονίζουν.

Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι είναι δύσκολη η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης για τα διαβατήρια, ώστε να εκδίδονται και οι νέου τύπου ταυτότητες. Πάντως, στην κυβέρνηση έχουν φτάσει συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής ώστε μέσα σε τρεις μήνες να αρχίσει η παραγωγή των νέων ταυτοτήτων και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αν η διαγωνιστική διαδικασία μπλέξει σε ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ.

Οι αρμόδιοι δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θετικοί στις συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξουν στάση στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες αυξηθούν οι διεθνείς πιέσεις ώστε να σταματήσει άμεσα η φάμπρικα με τις πλαστές ελληνικές ταυτότητες, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε ελληνικά διαβατήρια.