Ελεγχοι εκ των υστέρων σε συντάξεις

Αρχίζουν διασταυρώσεις, ειδικά σε αυτές που υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, μη τυχόν και δόθηκαν περισσότερα χρήματα

Την πιθανότητα να έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων που εκδόθηκαν το τελευταίο επτάμηνο «ανακάλυψε» τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όπως δείχνει η απόφαση με την οποία δίνει εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για εκτεταμένες διασταυρώσεις, ειδικά στις συντάξεις που υπολογίστηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κ. Χουλιαράκης φαίνεται πως δεν εμπιστεύεται τις υπηρεσίες και θεωρεί ότι η πίεση που άσκησαν οι δανειστές για μείωση του τεράστιου όγκου εκκρεμών συντάξεων και για εφαρμογή των νέων συντελεστών του νόμου Κατρούγκαλου μπορεί να οδήγησε σε σφάλματα. Προφανώς, αυτό που τον απασχολεί είναι να μη δόθηκαν στους δικαιούχους εκ παραδρομής περισσότερα χρήματα.

Η επίμαχη απόφαση αναφέρει ότι έως τις 30 Απριλίου θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του Δ' Τμήματος της Διεύθυνσης Διενέργειας Μεταβολών και Δειγματοληπτικών Ελέγχων του ΓΛΚ, σε ποσοστό 10% και δειγματοληπτικά, συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων και Συντάξεων Υπαλλήλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Ειδικών Κατηγοριών, καθώς και συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από την αντίστοιχη Διεύθυνση Πληρωμής Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων.

Δείγμα

Το δείγμα που θα ελεγχθεί θα προέρχεται από συντάξεις που εκδόθηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2017 και της 31ης Ιανουαρίου 2018, και «θα επιλεγεί τυχαία από πληθυσμό στρωματοποιημένο ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης, ήτοι κανονιστικές, τροποποιητικές αλλά και μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου». Η απόφαση αναφέρει ρητά ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί κατά τους ελέγχους «στις πράξεις που εκδόθηκαν βάσει των διατάξεων του νόμου 4387/2016» (δηλαδή, του νόμου Κατρούγκαλου), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υπολογιστεί ορθά με τους νέους συντελεστές.

Στην απόφαση σημειώνεται, ακόμη, ότι ο προσδιορισμός του δείγματος που θα ελεγχθεί θα γίνει με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα «σε συνεργασία με το Β' Τμήμα της Διεύθυνσης Παραγωγικής Λειτουργίας Συστημάτων και Λειτουργικής Υποστήριξης της ΓΓΠΣ, με χρήση συνάρτησης τυχαιοποίησης».