«Εφυγε» χθες, σε ηλικία 91 ετών, ο Β. Φίλιας

Ο «πατριάρχης της Κοινωνιολογίας»

Πιο φτωχός είναι από χθες ο κόσμος του πνεύματος, καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Βασίλης Φίλιας (φωτό). Ηταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένα πνεύμα ανήσυχο, ταγμένος πάντοτε στην υπηρεσία της επιστήμης και του ανθρώπου. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1953 συνέχισε τις σπουδές του στη Δυτική Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με αντικείμενο τα Θεωρητικά Οικονομικά και ύστερα σπούδασε Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και του Αμβούργου.

Στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στα Οικονομικά της Ανάπτυξης στο Λονδίνο, ενώ το 1961 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με θέμα «Η σχέση των κοινωνικά σημαντικών παραγόντων στην Κοινωνιολογία του Μαξ Βέμπερ».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1977, έγινε καθηγητής Κοινωνιολογίας. Την περίοδο 1985-1989 ίδρυσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, ενώ υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρός του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, το τμήμα απέκτησε μεγάλη επιστημονική και επαγγελματική αναγνώριση. Ο «πατριάρχης της Κοινωνιολογίας» στην Ελλάδα, όπως είχε χαρακτηριστεί, είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς είχε δημοσιεύσει 16 βιβλία επιστημονικού περιεχομένου. Μάλιστα, πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφία, ενώ άλλα έγιναν διδακτικά συγγράμματα σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Βασίλης Φίλιας έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό μέσα από τα κείμενά του σε πλήθος εντύπων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τα περιοδικά «Εποχές», «Τεχνικά χρονικά», «Αρχιτεκτονικά θέματα» και οι εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Εθνος». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος, από νεαρή ηλικία έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δράση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ταλαιπωρούνταν από πνευμονική ανεπάρκεια.