Ο ΛΑΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ-ΣΟΚ!

Οι προκλητικές δηλώσεις Μπουτάρη δείχνουν μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι αξιώσεις του κρατιδίουΑπό τον
Γιάννη Κουριαννίδη*

Τελικά, δείχνουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα μετά τα συλλαλητήρια των Ελλήνων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Αν πιστέψουμε την αξιωματική αντιπολίτευση, τότε το σκάνδαλο Novartis στήθηκε για να ξεχαστούν τα συλλαλητήρια και το Σκοπιανό!

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, τότε η Ν.Δ. προσπάθησε να οικειοποιηθεί τα συλλαλητήρια, ώστε να απαλυνθούν οι εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου που ήξερε ότι έρχονταν!
Υπάρχει, βεβαίως, και μία τρίτη επιλογή: να μην πιστέψουμε κανέναν από τους δύο! Iσως η πιο σώφρων, αφού και οι δύο πλευρές δείχνουν να μη σέβονται την αποφασιστική και περήφανη στάση του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις μεγάλες αυτές λαϊκές συνάξεις, αλλά αντιθέτως προσπαθούν να την απαξιώσουν είτε με αριθμητικά τεχνάσματα και λοιπές γελοιότητες είτε με μια αποτυχημένη και υποκριτική υιοθέτηση των μηνυμάτων τους.

Το πολιτικό σύστημα δείχνει αποφασισμένο να αγνοήσει τη βούληση του ελληνικού λαού αλλά και πολλών σωφρόνων διπλωματών, και να προχωρήσει στην άμεση εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους σφετεριστές γείτονές μας. Η εσπευσμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων την περασμένη Δευτέρα στη Βιένη δείχνει να κυοφορεί ραγδαίες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι θα γίνει, όμως, έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη; Θεωρώ απολύτως ενδεικτική της κατάστασης που θα διαμορφωθεί τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, από βήματος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, επίσης την περασμένη Δευτέρα, την ώρα μάλιστα της συνάντησης των δύο υπουργών:

«Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το “Μακεδονία” στο αεροδρόμιο και στα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και, νομίζουν, κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενες ήττες. Ακόμα και τον μακεδονικό χαλβά χάσαμε»!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παίζει τον ρόλο του «λαγού» των Σκοπιανών. Οι επανειλημμένες αναφορές του στο σκοπιανό μόρφωμα με την ονομασία «Μακεδονία», τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων, οι «συγκαταβατικές» δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Ζάεφ την περίοδο της Πρωτοχρονιάς αλλά και στο παρελθόν, κατά τα εγκαίνια των γραφείων του… ευαγούς ιδρύματος Solidarity Now του Τζορτζ Σόρος στη Θεσσαλονίκη, από τον ίδιο, που δήλωνε τότε ότι δεν έχει ιδέα για τις απόψεις του εν λόγω κυρίου αναφορικά με το Σκοπιανό, δείχνουν ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ασκεί πολιτική πολύ πιο πέρα και πολύ πιο πάνω από τα αυτοδιοικητικά καθήκοντά του.

Για τον λόγο αυτόν η παραπάνω αποστροφή έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, διότι αποτυπώνει με ενάργεια αυτό που θα ζήσουμε την επομένη της αναγνώρισης των Σκοπίων από την Ελλάδα με οποιουδήποτε είδους σύνθετη ονομασία. Μένοντας το «Μακεδονία» από αυτήν, από την επόμενη κιόλας ημέρα θα αρχίσουν οι πιέσεις για να αποποιηθεί η πατρίδα μας τη χρήση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας και των παραγώγων του, σε κάθε έκφανσή τους.

Ακόμη και η εξάλειψη αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμά τους δεν θα αποτρέψει τους Σκοπιανούς από το να θέσουν θέματα διδασκαλίας της «γλώσσας» τους σε περιοχές της ελλαδικής Μακεδονίας, δημιουργίας «πολιτιστικών» συλλόγων κ.λπ. Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο, διά της πλαγίας οδού, τις αλυτρωτικές βλέψεις και επιδιώξεις τους. Και όσο υπάρχουν, δυστυχώς, άνθρωποι σαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετούν (εν νηφαλιότητι ή μη) τους σχεδιασμούς τους, τόσο αυτή η εφιαλτική προοπτική θα τείνει να υλοποιηθεί…

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα