Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης: To πρωί αντιδήμαρχος, το βράδυ σερβιτόρος!

Ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ασχολείται με τα κοινά, αλλά ζει από τη δουλειά του

Το πρωί διοικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχοντας στον τομέα ευθύνης του την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, και το απόγευμα ικανοποιεί τους... γευστικούς κάλυκες δεκάδων Θεσσαλονικέων. Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, ο οποίος «σπάει» τα ταμπού της πολιτικής, που θέλουν κάποιον να αφήνει τη δουλειά του όταν αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης.

Ο 35άρης αυτοδιοικητικός μπορεί να ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να μοιράσει την «τράπουλα» και να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό, όμως δεν παράτησε τη δουλειά του. Ετσι, το πρωί βρίσκεται στο γραφείο του στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα απογεύματα βγάζει το κοστούμι, φορά ποδιά και το καλύτερο... χαμόγελό του, και σερβίρει τους πελάτες στο ταβερνάκι του κέντρου της πόλης όπου εργάζεται από το καλοκαίρι.Θεωρείται από τους πιο δραστήριους της «Πρωτοβουλίας», της παράταξης που διοικεί τον δήμο. Ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2014, έπειτα από γνωριμία του με τον σημερινό δήμαρχο, ο οποίος του ζήτησε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Γιος του βιβλιοπώλη Μανώλη Μπαρμπουνάκη με το γνωστό Κατώι του Βιβλίου στην πλατεία Αριστοτέλους, από το οποίο πέρασαν πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί και «τέρατα» της τέχνης και του πολιτισμού της Ελλάδας, όπως λέει, έχει κάνει φιλοσοφία ζωής μια ατάκα του πατέρα του: «Να ζεις τα πάντα με την ψυχή σου».

Οπως σχολιάζει ο ίδιος στη «δημοκρατία», είναι πολλοί εκείνοι που τον αναγνωρίζουν στο μαγαζί όπου εργάζεται και, όταν τον ρωτούν γιατί δεν παρατά τη δουλειά του, αφού είναι αντιδήμαρχος, απαντά: «Η ενασχόληση με τα κοινά δεν σημαίνει ότι ζούμε από αυτό». Ο κ. Μπαρμπουνάκης το περασμένο καλοκαίρι, όντας απλός δημοτικός σύμβουλος, έδωσε τα χέρια με τους δημιουργούς του μαγαζιού. «Πήγα ως πελάτης και μου άρεσε το μαγαζί. Ηθελα να ασχοληθώ με τον χώρο της εστίασης - μου αρέσουν η μαγειρική, οι κουζίνες και οι γεύσεις της πόλης. Μου πρότειναν να συμμετάσχω στην ομάδα του καταστήματος και δεν μπορούσα να τα παρατήσω όταν ο δήμαρχος με έκανε αντιδήμαρχο» λέει χαρακτηριστικά.

Β. Στολ.