«Κούρεμα» στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Η ρύθμιση που προτείνει η Εθνική Τράπεζα στους πελάτες της με «κόκκινα» στεγαστικά

Θα αποπληρώνεται μόνο η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου σε ευρώ και θα διαγράφεται το υπόλοιπο

Η Θέση μας: Η επικίνδυνη παραίσθηση

Διαβάστε επίσης:

►Ο Πάγκαλος λέει ότι καλώς (!!!) πήρε το ΠΑΣΟΚ το 1.000.000 μάρκα της Siemens

►Π. Καμμένος στο ΝΑΤΟ: «Δεν κάνουμε πίσω σε θέμα εθνικής κυριαρχίας»

►Ο Γιλντιρίμ βάζει τώρα και θέμα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο!

►Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης: To πρωί αντιδήμαρχος, το βράδυ σερβιτόρος!

►«Bόμβες» από Θάνου για την υπόθεση Novartis

►Απόκριες με λιακάδα, Κούλουμα με τοπικές βροχές και λίγο κρύο

►Από σήμερα πρόγραμμα επιδότησης για φυσικό αέριο από 550 έως 3.500 ευρώ

►Μια Ελληνίδα στα «Νόμπελ» των δασκάλων

«Κούρεμα» για δάνεια σε ελβ. φράγκο

Οι οφειλέτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα  να αποπληρώνουν (σε ευρώ) μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου

Προάγγελος θετικών εξελίξεων για 70.000 πολίτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο αποτελεί η πρόθεση των τραπεζών να προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους της οφειλής για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Με φόντο τις δικαστικές μάχες που ήδη κερδήθηκαν και εκείνες που ακολουθούν, οι τράπεζες φαίνεται ότι ρίχνουν αναγκαστικά νερό στο κρασί τους, προτείνοντας ρυθμίσεις σε συνεργάσιμους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Αναμένεται, δε, ανάλογη κίνηση και για όσα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δεν έχουν «κοκκινίσει», εκείνα δηλαδή που οι οφειλέτες συνεχίζουν να εξυπηρετούν παρά την αλλαγή της ισοτιμίας.

Την αρχή έχει κάνει ήδη εδώ και λίγο καιρό η Εθνική Τράπεζα, προτείνοντας μερική διαγραφή της οφειλής, εφόσον αποπληρωθεί κανονικά το υπόλοιπο δάνειο. Βασικά κριτήρια για τον υπολογισμό του ποσού της διαγραφής αποτελούν η τρέχουσα και η μελλοντική αξία του ακινήτου. Το «κόκκινο» δάνειο θα μετατρέπεται από ελβετικό φράγκο σε ευρώ και ο οφειλέτης θα αποπληρώνει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου. Η διάρκεια του δανείου και το ύψος της δόσης καθορίζονται με κριτήρια την ηλικία του δανειολήπτη και το διαθέσιμο εισόδημά του.

Το υπόλοιπο μέρος του δανείου «παγώνει» άτοκα και διαγράφεται σταδιακά, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις του. Με τον τρόπο αυτόν, ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει ένα δάνειο που αντιστοιχεί πλέον στην τρέχουσα -εμπορική- αξία του ακινήτου. Η αξία που θα έχει το ακίνητο, όταν λήξει ομαλά η δανειακή σύμβαση, θα κρίνει και το τελικό ύψος του «κουρέματος», το οποίο μπορεί να φθάσει ακόμα και το 40% του οφειλόμενου δανείου.

Αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ Eurobank και Alpha Bank κινούνται προς το παρόν σε επίπεδο εξατομικευμένων ρυθμίσεων, προτείνοντας διαγραφή μέρους της απαίτησης, ανάλογα με την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι οι 70.000 δανειολήπτες εμφανίζονται διπλά ζημιωμένοι, καθώς όχι μόνο είδαν τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας, αλλά αναγκάζονται να ψάξουν τη δικαίωση με δικά τους μέσα.

Δικαστικές ελπίδες ρύθμισης και για τους «καλοπληρωτές»

Ραγδαίες αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Ηδη λίγο πριν από τη δύση του 2017 δύο εφετεία της χώρας δικαίωσαν με τελεσίδικες αποφάσεις πολίτες σε ατομικές αγωγές που είχαν καταθέσει κατά τραπεζών, θέτοντας στη διάθεση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ακόμα ένα ισχυρό νομικό χαρτί. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται η απόφαση του Εφετείου Αθηνών επί της συλλογικής αγωγής που έχουν καταθέσει 2.300 δανειολήπτες κατά των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο.

H πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (334/2016) έκρινε ως καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων συμβάσεων και απαγόρευσε τη χρήση τους, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες. Λαμβάνοντας, προφανώς, υπόψη τους τις δικαστικές νίκες δανειοληπτών εις βάρος τους, οι τράπεζες θα πρέπει να προτείνουν ρυθμίσεις όχι μόνο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αλλά και για τα «πράσινα», καθώς θα είναι άδικο όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις όλα αυτά τα χρόνια να μην κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.