Εγγραφο-βόμβα «μπλέκει» τον Βενιζέλο (και το ΙΟΒΕ επί Στουρνάρα)

Τι κρύβει (;) το επίσημο μπατζετ της Novartis για το 2012

Ο Κουτρουμάνης, η Δρέττα, άλλα πολιτικά πρόσωπα και καθηγητές Ιατρικής βρίσκονται στη λίστα που κατασχέθηκε από τα γραφεία της εταιρίας έπειτα από έφοδο. Πρέπει τώρα να εξηγήσουν για ποιον λόγο αναφέρονται επωνύμως

Η κραυγαλέα αστοχία στη μήνυση που υπέβαλε ο Σαμαράς και η λαλίστατη Ενωση Δικαστών που έχασε τη μιλιά της

Η Θέση μας: Τα αληθινά οχυρά της πατρίδας μας

Διαβάστε επίσης:

►Γιατί ο παρανοϊκός Ερντογάν απειλεί να βάλει ξαφνικά φωτιά στο Αιγαίο

►Ο συγκρατούμενος του Φλωράκη που πυροβολεί το ΚΚΕ και τους εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ

►Ερχονται αναδρομικά δύο χαράτσια (385.000.000 ευρώ) για το Κτηματολόγιο

►Θέλεις να ρυθμίσεις τα χρέη στα Ταμεία; Πλήρωσε πρώτα 1.000 ευρώ!

►Ερχονται αναδρομικά δύο χαράτσια (385.000.000 ευρώ) για το Κτηματολόγιο

 

Τι κρύβει (;) το μπάτζετ της Novartis για το 2012, που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας στα γραφεία της εταιρίας. Ποια άλλα πρόσωπα, που κατείχαν τότε νευραλγικές θέσεις στον χώρο της Υγείας, περιλαμβάνονται

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη 

Εγγραφο-βόμβα από τον φάκελο της υπόθεσης Novartis φέρνει στο φως σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», την ώρα που η αντιπαράθεση για το σκάνδαλο φουντώνει εν όψει της συζήτησης και της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Το έγγραφο συμπεριλαμβάνεται στο υλικό που είχε κατασχεθεί κατά την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας στη Μεταμόρφωση, με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς. Αφορά τον προγραμματισμό για το έτος 2012 και σε αυτό περιγράφονται ορισμένες από τις δράσεις, τις οποίες θα χρηματοδοτούσε με χορηγίες η Novartis. Για το συγκεκριμένο σκέλος, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, το συνολικό μπάτζετ θα ανερχόταν στα 690.000 ευρώ.

Εκτός από τις δράσεις, όμως, στο ίδιο έγγραφο καταγράφονται και ονόματα πολιτικών προσώπων - και όχι μόνο. Οπως επίσης και του ΙΟΒΕ, στο οποίο γενικός διευθυντής ήταν (από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2012, οπότε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά) ο Γιάννης Στουρνάρας, δίχως πάντως να αναφέρεται ο ίδιος ονομαστικά. Υπάρχει αναφορά σε «ΙΟΒΕ Projects».

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία, που αναφέρεται σε υπουργεία («Ministries»). Σε παρενθέσεις δίπλα στις σχετικές δράσεις αναγράφονται ονόματα πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το όνομα του κ. Βενιζέλου υπάρχει μαζί με αυτό του κ. Πλασκοβίτη σε πρόγραμμα που επιγράφεται «Reimbursement List».

Ο κ. Βενιζέλος ήταν έως τις εκλογές του 2012 αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ήταν ο Ηλίας Πλασκοβίτης. Τα άλλα ονόματα που αναφέρονται στην ίδια κατηγορία των «υπουργείων» είναι τα εξής: Πολύζος, Δημόπουλος, Δέδε, Μαλιώρη, Δρέττα, Κουτρουμάνης, Κομνηνός, Δημητρακόπουλος, Κακαζιάνης. Εξ αυτών, οι Ν. Πολύζος και Αντ. Δημόπουλος ήταν γενικοί γραμματείς στο υπουργείο Υγείας, η Ζ. Δέδε πρόεδρος της Επιτροπής Τιμολόγησης Φαρμάκων, η Ν. Μαλλιώρη πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ, η Αθ. Δρέττα γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Γ. Κουτρουμάνης υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο Στ. Κομνηνός γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Επίσης, για μια άλλη δράση υπάρχει σε παρένθεση και το όνομα «Tountas». Ο καθηγητής Ιατρικής Γιάννης Τούντας διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2010 έως τις αρχές του 2013, όταν τη θέση ανέλαβε ο (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Δημήτρης Λιντζέρης. Υπάρχει επίσης το όνομα του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη («Prof. Maniadakis»), ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας.

Οι λόγοι για τους οποίους αναφέρονται σε παρενθέσεις όλα αυτά τα ονόματα είναι κάτι που προφανώς θα διερευνηθεί. Εναπόκειται και στους ίδιους τους αναφερομένους (εφόσον το γνώριζαν) να το εξηγήσουν ή και να αναζητήσουν την αιτία της εμπλοκής του ονόματός τους σε μια τέτοια λίστα με εταιρικό μπάτζετ. Σίγουρα, πάντως, εκείνος που θα μπορεί (και πρέπει) να το εξηγήσει είναι το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση από την πλευρά της Novartis, ο τότε αντιπρόεδρός της Κων. Φρουζής, ο οποίος είχε στην αρμοδιότητά του και το τμήμα market access της εταιρίας κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο κ. Φρουζής έως τώρα υποστηρίζει, μάλιστα, ότι κάποιους από τους πολιτικούς, οι οποίοι φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, δεν τους έχει συναντήσει ποτέ...

Σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις αν θα εντοπιστούν κινήσεις χρηματικών ποσών

Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην όλη υπόθεση θα δώσει και τον τόνο των εξελίξεων από εδώ και πέρα. Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή την προσεχή εβδομάδα για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς (Σαμαράς, Πικραμμένος) και τους οκτώ πρώην υπουργούς (Αβραμόπουλος, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς) πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού δήλωσε ότι θα την υπερψηφίσει και η αντιπολίτευση, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον σε δύο σημεία: Το ένα αφορά το θέμα της παραγραφής και το δεύτερο την περαιτέρω έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σε σχέση με την παραγραφή για το αδίκημα της δωροδοκίας οι απόψεις διίστανται και το πιθανότερο είναι αυτό να κριθεί οριστικώς κατά την πορεία προς το Ειδικό Δικαστήριο. Το κρισιμότερο, όμως, είναι το δεύτερο. Αν, όπως φημολογείται, έχουν εντοπιστεί κινήσεις χρηματικών ποσών από τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία σε πολιτικούς ή σε πρόσωπα συνδεόμενα κατά την περίοδο εκείνη μαζί τους, τότε το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει άρδην. Οσο η αντιπαράθεση γίνεται με τα υπάρχοντα δεδομένα της δικογραφίας των 7.000 σελίδων που πήγε στη Βουλή, η αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί τη θεωρία περί «σκευωρίας» και να δίνει πολιτικά χαρακτηριστικά και σκοπιμότητες στην υπόθεση. Οπως αναγνωρίζουν όμως και στελέχη της, οι αντοχές της θα δοκιμαστούν πολύ σκληρά εφόσον προκύψουν στοιχεία για μαύρο χρήμα, καθώς όχι μόνο δεν έχει παραγραφεί από ποινικής πλευράς το σχετικό αδίκημα, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις και στο πεδίο των κομματικών γραμμών.