Η ιστορία της Καλλιρρόης Παρρέν στο Μέγαρο!

Στις 26 Φεβρουαρίου η πρεμιέρα της παράστασης «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο» γύρω από την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστριαΣυνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Σε μια εποχή όπου και μόνο η σκέψη ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να αφήσει το σπίτι και να βγει στον εργασιακό στίβο αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εκείνη το τόλμησε.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ίδρυσε τη δική της εβδομαδιαία εφημερίδα, η οποία απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες, δημιούργησε το Λύκειο Ελληνίδων, διεκδίκησε και πέτυχε να μπορούν οι γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, ενώ χάρη σε εκείνη μπήκαν τα θεμέλια για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της ψήφου για τις Ελληνίδες.

Γύρω από την πρωτοπόρο Καλλιρρόη Παρρέν, την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια που αποκήρυξε την ανδροκρατία, περιστρέφεται η ενδιαφέρουσα παράσταση, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το θεατρικό, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας με τίτλο «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο», έχει γράψει η ποιήτρια και στιχουργός Ελενα Παλαιολόγου, ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Ισμήνη Σακελλαροπούλου. Λίγο πριν από την πρεμιέρα η γνωστή ηθοποιός Βίκυ Μαραγκάκη, η οποία υποδύεται την Καλλιρρόη Παρρέν, μιλάει στη «δημοκρατία» για την εμβληματική αυτή προσωπικότητα.

«Στο θεατρικό συναντάμε την Καλλιρρόη σε μια καμπή της ζωής της, όπου νιώθει ότι την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της» τονίζει η κυρία Μαραγκάκη. «Παλεύει αλλά συνεχώς βρίσκει απέναντί της ένα τείχος αντιδράσεων και προκαταλήψεων. Σαν σε όνειρο, λοιπόν, εμφανίζεται μπροστά της η ποιήτρια Σαπφώ, την οποία ενσκαρκώνει η Θεοδώρα Σιάρκου. Εχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα» λέει.

Ποιήματα

Στην παράσταση μάλιστα ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική, τα οποία ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη, ενώ εκτός από τους δυο μουσικούς επί σκηνής θα υπάρχει και μια χορεύτρια.

«Μελετώντας για τον ρόλο υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν γνώριζα για εκείνη» μας εξηγεί η κυρία Μαραγκάκη. «Το μόνο που ήξερα ήταν ότι είχε δημιουργήσει το Λύκειο Ελληνίδων. Η Παρρέν στην Αθήνα του 19ου αιώνα αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα μόνο για γυναίκες, με τίτλο “Εφημερίς των Κυριών”. Ακόμη είχε μπει μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά, ενώ είχε κινήσει και το θέμα του δικαιώματος της ψήφου για τις Ελληνίδες.

Να σας πω την αλήθεια όμως, αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το γεγονός ότι, αν και προερχόταν από την αστική τάξη και ενώ θα μπορούσε να μείνει στην ασφάλεια του σπιτιού της, η Καλλιρρόη Παρρέν δεν επαναπαύθηκε. Τόλμησε και βγήκε μπροστά. Μακάρι σήμερα να υπήρχαν και άλλες γυναίκες σαν την Καλλιρρόη».

Οπως τονίζει η ηθοποιός, μια τέτοια ιστορία γενναιότητας και θάρρους, όπως αυτή της Παρρέν, θα μπορούσε να διδάξει πολλά στη σύγχρονη γυναίκα, η οποία δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει όλα όσα ονειρεύεται. «Το γυναικείο φύλο υφίσταται ακόμη μεγάλη καταπίεση. Για παράδειγμα, βλέπετε, στο Χόλιγουντ μια γυναίκα ηθοποιός αμείβεται πολύ λιγότερο από ό,τι ένας άνδρας συνάδελφός της. Για να μη μιλήσω για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στις ερωτικές ταινίες αλλά και στα εξώφυλλα των περιοδικών. Αν το πάμε ακόμη πιο πέρα, δείτε την αντιμετώπιση που έχουν οι γυναίκες στον αραβικό κόσμο. Δεν επιτρέπεται να βγουν έξω μόνες τους, πόσο μάλλον να σπουδάσουν».

Παράλληλα με τις πρόβες της για το θεατρικό, η γνωστή ηθοποιός συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά της ως καθηγήτρια στο Θέατρο των Αλλαγών, όπου διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό. «Η κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες δεν έχουν σταματήσει τη δημιουργικότητα στη χώρα μας» μας λέει. «Τα νέα είναι πολύ παθιασμένα με το θέατρο και αυτό είναι τρομερά ελπιδοφόρο».

• Info: Η παράσταση «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο» θα κάνει πρεμιέρα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου στις 26 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 20 Μαρτίου. Την επιμέλεια των κειμένων έχει κάνει η Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη. Ωρα έναρξης: 20.00.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα