Μπάχαλο στη Βουλή με τις δέκα κάλπες

Η Ν.Δ. ζήτησε ενιαίο ψηφοδέλτιο και έκανε λόγο για σχέδιο σκευωρίας και συγκάλυψης

Ενταση προκλήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας «με το καλημέρα» της διαδικασίας, αφού η συζήτηση που άρχισε νωρίς χθες το πρωί κινήθηκε εξαρχής σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, λόγω των προστριβών που δημιουργήθηκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι οποίες αφορούσαν τα διαδικαστικά ζητήματα και κυρίως εκείνο των δέκα καλπών. 

Η Ν.Δ. επανέφερε, με την εκκίνηση της συζήτησης, το αίτημά της για ενιαίο ψηφοδέλτιο, διαφωνώντας εντόνως, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Δένδια, αλλά και του εισηγητή του κόμματος Μάκη Βορίδη, με την προσωποποιημένη ψηφοφορία. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. «πρόταση σκευωρίας και συγκάλυψης» και ζήτησε μία κάλπη, με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχουν κατηγορίες, ούτε πρόσωπα, ούτε εξατομίκευση, επομένως το μόνο ερώτημα είναι αν έχει ή όχι αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει διώξεις».

Με την πρόταση της Ν.Δ. συντάχθηκαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παίρνοντας τον λόγο, επισήμανε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων διασφαλίζει την επιλογή οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ, κατά ή και «παρών» για κάθε αναφερόμενο στη δικογραφία.

«Αν πηγαίναμε για όλους μαζί πακέτο, ανεξαρτήτως μίας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της Επιτροπής ως αναφερόμενοι, ενώ ο Κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους εξ αυτών, με βάση την ψηφοφορία που θα γίνει, να μην τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής» όπως διευκρίνισε.

Τον λόγο έλαβε και η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, που κάλεσε την αντιπολίτευση να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο, επικαλούμενη παρελθούσες ψηφοφορίες για σύσταση προκαταρκτικής, στις οποίες είχαν στηθεί επίσης πολλαπλές κάλπες, όπως στην υπόθεση Βατοπαιδίου, αλλά και στη «λίστα Λαγκάρντ».

Τελικά η Ολομέλεια έπειτα από αυτές τις λεκτικές αψιμαχίες και αντιπαραθέσεις απέρριψε, όπως αναμενόταν, κατά πλειοψηφία το αίτημα να στηθεί μία κάλπη, ύστερα από διά εγέρσεως ψηφοφορία των βουλευτών που ήταν στην αίθουσα.