Συγκρότηση επιτροπής και για τους 10 με ανώνυμες κάλπες

Πρώτος στις ψήφους ο Αβραμόπουλος, «ουραγός» ο Σαλμάς, «γαλάζια» αποχή και… άκυρο μήνυμα από ΔΗ.ΣΥ. – ΠοτάμιΤη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περίπου 21 ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 09.20 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 05.40 χθες το πρωί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από τον… νυσταγμένο και αρκετά ταλαιπωρημένο προεδρεύοντα της έδρας Γιώργο Βαρεμένο.

Είχαν προηγηθεί σκληρές αντιπαραθέσεις, που ξεκίνησαν αρχικά επί της διαδικασίας για τον αριθμό των καλπών οι οποίες θα στήνονταν και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε προσωπικές συγκρούσεις εφ’ όλης της ύλης, με αποκορύφωμα τη μεταμεσονύχτια μονομαχία Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στις ιδιαιτερότητες αυτής της πολύωρης όσο και έντονης συνεδρίασης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι 10 κάλπες που τελικά στήθηκαν (το αίτημα της Ν.Δ. για μία κάλπη απορρίφθηκε) δεν έφεραν τα ονόματα των 10 ενδιαφερόμενων προσώπων, αλλά αριθμούς, και αριθμήθηκαν ως εξής για καθένα ξεχωριστά: η κάλπη με το Νο1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο3 για τον Αδωνι Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο6 για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, η Νο8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν τελικά εκείνος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους παραπομπής, ενώ, αντίθετα, ο Μάριος Σαλμάς πήρε τις λιγότερες.

Τα κόμματα

Οσον αφορά τη στάση των κομμάτων στη σχετική διαδικασία, οι βουλευτές της Ν.Δ., αν και παρέμειναν στην αίθουσα και παρέστησαν κατά την ψηφοφορία, δεν προσήλθαν στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε βεβαίως υπέρ και για τα 10 πρόσωπα. Οι ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, αν και ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος στην ομιλία του είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει για την παραπομπή του Μάριου Σαλμά, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν δεσμευτική και πως οι βουλευτές του ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η ΔΗ.ΣΥ. και το Ποτάμι έριξαν σε όλες τις κάλπες δικό τους ψηφοδέλτιο, που έγραφε «“Ναι” στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων έβαλαν την προσωπική άποψή τους, γράφοντας πάνω σε αυτά τα ψηφοδέλτια και καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή ψήφισε επίσης υπέρ της παραπομπής όλων των προσώπων, όπως και το ΚΚΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Από την ψηφοφορία, εκτός από τους 75 βουλευτές της Ν.Δ. που υπολογίστηκαν τελικά ως απόντες, απουσίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αριστείδης Μπαλτάς -ο οποίος όμως είχε γνωστοποιήσει ότι, εάν ήταν παρών, θα ψήφιζε για παραπομπή όπως και το κόμμα του-, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, από τους ΑΝ.ΕΛ. η υφυπουργός Μακεδονίας Μαρία Τσαρουχά και από το ΚΚΕ ο Αθανάσιος Βαρδαλής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα