Πάρκινσον από έκρηξη ασβεστίου

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με ειδικά φάρμακα θα προλάβουν την εξέλιξη της νόσουΕλπίδες για τη θεραπεία του Πάρκινσον γεννούν τα συμπεράσματα νέας μελέτης του Cambridge University, που αποκάλυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον εγκέφαλο συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ασβέστιο παίζει κομβικό ρόλο στην πρόσδεση των απολήξεων των νεύρων με μία πρωτεΐνη, την άλφα-συνουκλεΐνη (α-syn), και στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους. Οταν όμως τα επίπεδα του ασβεστίου στον εγκέφαλο ξεπεράσουν κάποια συγκεκριμένα επίπεδα, οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται με παράξενο τρόπο σχηματίζοντας νημάτια και ενεργοποιείται μια διαδικασία κυτταρικού θανάτου.

Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει εδώ και καιρό ότι η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται όταν οι φυσικά απαντώμενες πρωτεΐνες διπλώνονται σε λάθος σχήμα και κολλούν μαζί με άλλες πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας τελικά λεπτές νηματοειδείς δομές που ονομάζονται αμυλοειδή ινίδια ή Lewy. Ωστόσο, ως σήμερα δεν γνώριζαν τι προκαλεί αυτές τις ανώμαλες αναδιπλώσεις.

«Πιστεύουμε ότι η άλφα-συνουκλεΐνη λειτουργεί σχεδόν σαν ένας αισθητήρας ασβεστίου. Με την παρουσία του συγκεκριμένου στοιχείου αλλάζει η δομή της και ο τρόπος που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον της» εξήγησε η Dr Janin Lautenschlager, μια από τις συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Η αύξηση του ασβεστίου στον εγκέφαλο ουσιαστικά παίζει ρόλο στην έναρξη της αλυσιδωτής αντίδρασης, η οποία οδηγεί στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, τόνισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι με τη βοήθεια φαρμάκων που είναι γνωστά ως ανταγωνιστές του ασβεστίου θα μπορούσαν να ανακόψουν την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στον εγκέφαλο και άρα να προλάβουν την εμφάνιση της νόσου.

Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ενδιαφέρουσα επειδή είναι η πρώτη που απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της άλφα-συνουκλεΐνης και του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, η οποία, αν διαταραχθεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβη που τελικά οδηγεί στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως για παράδειγμα το τυρί, δεν επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα