«Βόμβα» για τις περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ! Δικαίωμα για αναδρομικά

Οι μισθοί τους πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012, σύμφωνα με το ΣτΕ. Αδικία για όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήριαΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Μαρία Ζαχαροπούλου

«Πράσινο» άναψε η Ολομέλεια του ΣτΕ στην αποκατάσταση των αποδοχών όλων των γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά από το 2012 σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές, ενώ αποφάνθηκε πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος (δημοσιονομική κρίση), αναδρομικά θα πρέπει να δοθούν μόνο στους τέσσερις διευθυντές νοσοκομείων, αλλά και σε εκείνους που έχουν καταθέσει ανάλογες αιτήσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση, μόνο οι συγκεκριμένοι γιατροί θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους, ωστόσο οι αποδοχές όλων των γιατρών του ΕΣΥ θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν από εδώ και στο εξής στα επίπεδα του 2012.

Μαζικές προσφυγές

Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για όσους γιατρούς επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η απόφαση ουσιαστικά δίνει αυτό το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Από το 2010 έως και το 2017 οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποστεί τρεις μισθολογικές μειώσεις, όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου: «Ο διευθυντής έχει υποστεί μείωση έως και 53% και ο ειδικευόμενος έως και 35%. Χρωστάνε από 5.000 ευρώ έως και 12.000 ευρώ στον κάθε γιατρό. Η απόφαση εκδικάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 και έγινε γνωστή αφού πρώτα απειλήσαμε ότι την Πέμπτη 1η Μαρτίου θα κάνουμε στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ στις 12.30 μ.μ. Η διαμαρτυρία θα γίνει κανονικά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα