Ο ΓΥΜΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Ο Τζ. Τριντό δεν έχει καταλάβει τα όρια μεταξύ κουλ και γελοίουΑπό τον
Τηλέμαχο Χορμοβίτη*

Η επικαιρότητα μας κερνάει πολλές πίκρες τελευταία, αλλά ευτυχώς που υπάρχει και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, για να μας χαρίζει καθημερινά στιγμές άφθονου γέλιου.

Πριν από λίγες εβδομάδες, σε ένα ντελίριο πολιτικής ορθότητας, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «mankind» («ανθρωπότητα») με το ανύπαρκτο στην αγγλική γλώσσα «peoplekind», γιατί η πρώτη λέξη έχει ως συνθετικό το «man», που σημαίνει άντρας, και αυτό, κατά τον Τριντό, αποκλείει τις γυναίκες. Φυσικά οι αναζητήσεις του γλωσσοπλάστη Τριντό προκάλεσαν τόσα κοροϊδευτικά σχόλια στα social media, που ακόμη και ο ίδιος αναγκάστηκε να πει ότι ήταν ένα «χαζό αστείο». Εκεί όμως που αναδείχθηκε το μεγάλο κωμικό ταλέντο του ήταν κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου κυκλοφορούσε φορώντας ινδικές παραδοσιακές στολές (σαν να ερχόταν στην Ελλάδα ο Τραμπ φορώντας… φουστανέλα). Οι εμφανίσεις του φλέρταραν επικίνδυνα με το κιτς και τη γραφικότητα, και ακόμη και οι ίδιοι οι Ινδοί δήλωσαν ενοχλημένοι. «Aυτό δεν ήταν επίσκεψη πρωθυπουργού, ήταν oντισιόν για ταινία του Μπόλιγουντ» έγραψε ένας Αγγλος δημοσιογράφος.

Και όμως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα καθεστωτικά ΜΜΕ μάς πλάσαραν την εικόνα ενός κουλ, έξυπνου και μορφωμένου Τζάστιν Τριντό, ένα πρότυπο μοντέρνου ηγέτη, ιδανικού για να προωθήσει τις πολιτικές της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης (τραπεζοκρατία, ανοικτά σύνορα, πολιτική ορθότητα).

Το ίδιο είχε γίνει παλαιότερα και με τον Μπαράκ Ομπάμα, που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ σαν μια σχεδόν αναγεννησιακή φιγούρα: ένας πολιτικός με ρητορικές ικανότητες Δημοσθένη, με χιούμορ Γούντι Αλεν, ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε σελίδες πολιτικής φιλοσοφίας που θα ζήλευε και ο Τζον Λοκ. Φυσικά δεν ήταν τίποτε απ’ όλα αυτά, αλλά τουλάχιστον είχε τη στοιχειώδη εξυπνάδα να μην αφήσει τον εαυτό του να γελοιοποιηθεί.

Ο Τριντό δεν κατάλαβε ότι τα όρια μεταξύ του να δείχνεις κουλ και να δείχνεις γελοίος είναι πολύ ρευστά. Μέρα με τη μέρα η συνεχής έκθεσή του στα φώτα της δημοσιότητας αποκάλυπτε τη ρηχότητα, την ανοησία και την ανεπάρκεια του ανδρός. Η εικόνα που είχαν φιλοτεχνήσει επιμελώς τα μεγάλα ΜΜΕ γρήγορα κατέρρευσε και, όπως στο παραμύθι του Αντερσεν, όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το αυθόρμητο λαϊκό γέλιο ήταν το φυσικό επακόλουθο και κάπως έτσι το όνομα Τζάστιν Τριντό έγινε το πιο σύντομο ανέκδοτο στην αγγλική γλώσσα. Κάτι μου λέει ότι οι σοσιαλφιλελεύθερες ελίτ ψάχνουν ήδη το καινούργιο αγαπημένο παιδί τους.

*Νομικός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα