Σκληρή μάχη για το 66% του ΔΕΣΦΑ - Αγχωμένοι τώρα οι Ιταλοί της SNAM

Εκεί που νόμιζαν πως η απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα ήταν περίπατος στην κοινοπραξία των Snam (Ιταλία) - Enagas (Ισπανία) - Fluxys (Βέλγιο), βλέπουν πως...

...η ανταγωνιστική κοινοπραξία της επίσης ισπανικής Reganosa με τη ρουμανική Transzaz, στην οποία έχει ενταχθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κινείται πολύ επιθετικά. Ετσι, λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι προσφορές, οι Ιταλοί έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο για να πείσουν πως είναι οι καλύτεροι. Τα μέλη της πρώτης κοινοπραξίας είναι και μέτοχοι στην εταιρία διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και υπερτονίζουν τα θετικά από τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Ολα θα κριθούν, βέβαια, από τις οικονομικές προσφορές που θα ανοίξουν από το ΤΑΙΠΕΔ, ακόμα και εντός της εβδομάδας, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φακέλων. Προχθές παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ ο πρέσβης της Ιταλίας Εφίζιο Λουίτζι Μάρας και δήλωσε πως στηρίζει την προσπάθεια της κοινοπραξίας υπό τη Snam. Φρόντισε, μάλιστα, να επισημάνει πως έχει σημασία, εκτός από το τίμημα, και η στιβαρότητα του μελλοντικού ιδιοκτήτη του ΔΕΣΦΑ.

Το άγχος της κοινοπραξίας για το ύψος του τιμήματος που προσφέρει ο ανταγωνισμός υπό τις Reganosa - Transgaz - EBRD είναι, πάντως, μεγάλο. Ο Ιταλός πρέσβης δεν το κρύβει, καθώς δηλώνει πως «αντιλαμβάνομαι ότι, ιδιαίτερα σε αυτή την οικονομική συγκυρία, το τίμημα έχει τη σημασία του για αυτού του είδους τις συναλλαγές και αυτό είναι το σωστό. Ομως αυτό που προέχει, κοιτάζοντας το μέλλον, είναι και η ποιότητα, η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που επιλέγεται».

Εντός των ημερών θα γνωρίζουμε. Με βάση το τεύχος του διαγωνισμού, αν μια κοινοπραξία έχει καταθέσει οικονομική προσφορά μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τη δεύτερη, τότε θα κληθεί μόνο αυτή να τη βελτιώσει. Συνεπώς το άγχος είναι μεγάλο. Υπενθυμίζεται πως οι Αζέροι της Socar στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε είχαν προσφέρει 400.000.000 ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Φ. Κ.