Εθελούσια έξοδο στη ΔΕΗ εξήγγειλε και επισήμως ο Παναγιωτάκης. Ποια κίνητρα εξετάζονται

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώΠρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη, Μελίτης) που θα πωληθούν εξετάζεται από την κυβέρνηση και το Υπερταμείο, όπως είπε χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης. Ο κ. Παναγιωτάκης, υποστήριξε ότι εξετάζεται, π.χ., η παροχή έξτρα κινήτρων, όπως ο μη συμψηφισμός της αποζημίωσης με το εφάπαξ. Στόχος είναι να μείνουν στις μονάδες που θα πωληθούν οι νεότεροι εργαζόμενοι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Μεγαλόπολη υπάρχουν σήμερα 1.500 εργαζόμενοι και πως στο σχήμα που θα συσταθεί με την πώληση των μονάδων σε ιδιώτες θα είναι πολύ λιγότεροι. 

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε ότι φτάνουν συνολικά τα 2,8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται 1,6 δισ. από υφιστάμενους πελάτες και φορείς του Δημοσίου (π.χ. ΛΑΡΚΟ), 700.000.000 ευρώ από πελάτες που εν τω μεταξύ έχουν φύγει από τη ΔΕΗ και άλλα 500.000.000 ευρώ από πελάτες που έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων έχει ήδη προσληφθεί η εταιρία PwC ως σύμβουλος, ενώ εντός της εβδομάδας θα επιλεγεί και ο νομικός σύμβουλος. Η HSBC θα αναλάβει την αποτίμηση και τη διαδικασία πώλησης των μονάδων.

Η συνολική δαπάνη των συμβούλων προσδιορίζεται συνολικά σε 2.000.000 ευρώ, συν ποσοστό 0,97% που θα είναι πρόσθετο, το οποίο θα καταβληθεί στην HSBC με την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης, είπε ότι για τις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από κινεζικούς ομίλους, όπως η CMEC, η SPIC και η Shenhua, η οποία συνεργάζεται με τον Ομιλο Κοπελούζου.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο μνημόνιο (MOU) που υπέγραψε με την αμερικανική General Electric (GE). Οπως ανακοίνωσε, στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να ενωθεί σε μία εταιρία το προσωπικό που απασχολείται στη συντήρηση αεριοστροβίλων και να δημιουργηθεί μια θυγατρική επιχείρηση που θα επιδιώξει να προσλάβει και νέους εργαζομένους.

Για τις προτάσεις που έχει δεχθεί η ΔΕΗ ώστε να αναβαθμιστούν οι μονάδες του Αμυνταίου, ο κ. Παναγιωτάκης ήταν αρκετά προσεκτικός στις διατυπώσεις του.

Τόνισε ότι η ΔΕΗ είναι σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν καταθέσει προτάσεις, ώστε να επιλέξει τη βέλτιστη λύση, και απέκλεισε την προκήρυξη διαγωνισμού. Η θητεία του επικεφαλής της ΔΕΗ λήγει στις 9 Απριλίου και χθες είπε ότι η ανανέωσή της ή όχι εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα