«Εφυγε» ο Ελληνας τσαγκάρης της Wall Street

Εφυγε από την Ελλάδα για την Αμερική με μεγάλα όνειρα και μόλις λίγα δολάρια στην τσέπη. Δούλεψε σκληρά και επιστρατεύοντας το ελληνικό μεράκι του κατάφερε να χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία. Είδε τους κόπους του να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες και παραλίγο να χάσει και την ίδια τη ζωή του, αλλά δεν το έβαλε κάτω, και με πείσμα και θέληση στάθηκε ξανά στα πόδια του. Ο λόγος για τον Μηνά Πολυχρονάκη, τον θρυλικό τσαγκάρη των Δίδυμων Πύργων, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη, σε ηλικία 76 ετών, έχοντας κάνει πραγματικότητα τη δική του εκδοχή του αμερικάνικου ονείρου.

Ο Μηνάς Πολυχρονάκης γεννήθηκε στο χωριό Βώροι της Κρήτης το 1941 και σε ηλικία 12 ετών μυήθηκε στο επάγγελμα του υποδηματοποιού. Το 1969 έμαθε ότι στην Αμερική αναζητούσαν τεχνίτες, μεταξύ των οποίων και τσαγκάρηδες, και πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μαζί του κουβάλησε ένα φθαρμένο κασελάκι με τα εργαλεία της δουλειάς του τσαγκάρη. Οπως χιλιάδες μετανάστες, αρχικά εργάστηκε σε εστιατόριο, πλένοντας πιάτα. Εκανε πολλές οικονομίες και κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει το δικό του υποδηματοποιείο, το Minas Shoe Repair στο Μεγάλο Μήλο, κοντά στους Δίδυμους Πύργους. Γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε και η πελατεία του άρχισε να μεγαλώνει. Χαρακτηριστικό είναι το ότι τον επισκέπτονταν από απλοί πολίτες μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ, που γνώριζαν την ποιότητα της δουλειάς του.

Η τρομοκρατική επίθεση της 11η Σεπτεμβρίου θα αλλάξει τη ζωή του. Το μαγαζί του θα χαθεί κάτω από τα συντρίμμια και τη σκόνη, αλλά είναι ένας από τους επιζώντες και για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει έναν άνθρωπο-σύμβολο, που θα μεταφέρει την ελπίδα στους πληγωμένους κατοίκους της πόλης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με μεγάλες θυσίες, θα ανοίξει το υποδηματοποιείο και πάλι, κοντά στη Γουόλ Στριτ αυτήν τη φορά. Το 2015 η φωτογραφία του θα κοσμήσει τους συρμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, περιγράφοντας με λίγες λέξεις την ιστορία του. «Το 1969 ήρθα στην Αμερική με 13 δολάρια στην τσέπη και πολλά κότσια. Πρέπει να έχετε κότσια» έγραφε η λεζάντα.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και σε όσους Αμερικανούς γνώριζαν τον θρυλικό τσαγκάρη.

O ανιψιός του Γιώργος Γκερεδάκης τον αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτησή του στο facebook. «Aφησε την τελευταία του πνοή εκείνος που τίμησε το χωριό μας και την Κρήτη μας με την κοινωνική του επιφάνεια, την προσωπικότητά του, τη φιλοξενία του, την προσφορά του και την προσήλωσή του στον πολιτισμό μας» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Μηνάς Πολυχρονάκης αφήνει πίσω του τη γυναίκα του Μαρία και τα τέσσερα παιδιά του Νικόλαο, Μανώλη, Ασημένια και Μηνά τζούνιορ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα