Συντάξεις: Ανοίγει ο δρόμος για τα αναδρομικά

Τι υποσχέθηκε ο Πετρόπουλος στους συνταξιούχους που τον επισκέφθηκαν χθες

Επιτέλους, το υπουργείο αναλαμβάνει να δώσει λύση για την αδικία

Σε ειδική πλατφόρμα του υπ. Εργασίας, που θα φτιαχτεί εντός δύο εβδομάδων, θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για επιστροφή των «παρανόμως παρακρατηθέντων»Η Θέση μας: Το Βερολίνο θα πληρώσει

Διαβάστε επίσης:

►H ΝΔ στη Βουλή υπονόμευσε τον… εαυτό της!

►Εθελούσια έξοδο στη ΔΕΗ εξήγγειλε και επισήμως ο Παναγιωτάκης. Ποια κίνητρα εξετάζονται

►Πιο σκληρά πρόστιμα σε παραβάτες του ΚΟΚ

►Με… χαμόγελα στον ανακριτή ο 30χρονος παιδεραστής

►Πρώτο βήμα για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Σχεδιάζουν να ανοίξουν ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων

Ε πιτέλους δικαίωση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους! Η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου (φωτό), αναγνώρισε χθες το πρόβλημα με τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τις παράνομες κρατήσεις στις επικουρικές. Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει ειδική πλατφόρμα σε δύο εβδομάδες, για την υποβολή αιτήσεων για την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων από τις συντάξεις!

Επειτα από κοροϊδία και ταλαιπωρία περίπου δύο χρόνων η κυβέρνηση αναγνώρισε τα λάθη της και αποφάσισε να πάρει επίσημη θέση στο θέμα της λανθασμένης παρακράτησης ποσών από τις επικουρικές συντάξεις, την ώρα που πέφτουν βροχή τα αιτήματα των συνταξιούχων για την αναδρομική επιστροφή των ποσών που δικαιούνται.

Χθες ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει και αντιμετωπίζει στον κατάλληλο χρόνο τα σχετικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεδομένων της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ανακοίνωσε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε λειτουργία διαδικασία εφαρμογής ηλεκτρονικών αιτημάτων «για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στις υπηρεσίες των Ταμείων». Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έχουν κρίνει αντισυνταγματικές και παράνομες τις μειώσεις στις συντάξεις που επιβλήθηκαν μέσω των νόμων 4051 και 4093 του 2012, αλλά και η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών του νόμου 3986/2011! Οι εξελίξεις θα κριθούν από το πότε θα ληφθεί η πολιτική απόφαση, κάτι που προϋποθέτει να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έχει επισημαίνει η «δημοκρατία», οι λανθασμένες παρακρατήσεις του Ν. 3986/2011 αφορούν επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ (ίσχυε κλιμακωτή παρακράτηση 3%-10% πάνω από το ποσό αυτό) ή άθροισμα κύριας και επικουρικής (μεικτά) πάνω από τα 1.300 ευρώ. Κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων υπήρξαν μειώσεις και διαφοροποιήσεις των ποσών.

Ωστόσο, οι παρακρατήσεις του 2011 συνέχισαν να υπολογίζονται στα αρχικά ποσά. Την ίδια στιγμή, αρκετοί συνταξιούχοι, αν και είχαν σύνολο αποδοχών κάτω από το κατώτατο πλαφόν των 300 ευρώ, εντόπισαν σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους.

Σφάλματα

Τα σφάλματα στις παρακρατήσεις επεκτείνονται και στον Ν. 4093/2012. Σε αυτήν την κατηγορία οι λανθασμένες παρακρατήσεις αφορούν τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς οι παρακρατήσεις του παραπάνω νόμου επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από το ποσό αυτό. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ το ποσοστό ήταν 5%, έως 2.000 ευρώ 10%, έως 3.000 ευρώ 15% και από 3.000 ευρώ και άνω 20%.

Οι συνταξιούχοι βγήκαν ξανά χθες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον «σφαγιασμό» των συντάξεών τους, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των επιδομάτων κ.ά.

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση, ελπίδες στους συνταξιούχους

Παρενέργειες και προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), βάσει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών. Από την άλλη πλευρά, ενισχύονται οι ελπίδες των συνταξιούχων να δικαιωθούν σε ορισμένα από τα βασικά αιτήματά τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την τελευταία απόφαση του ΑΕΔ, αναμένει με αγωνία την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τις προσφυγές συνταξιούχων, οι οποίοι προσδοκούν την ακύρωση των αντίστοιχων μειώσεων που υπέστησαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται η υπόσχεση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, χθες, προς τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών ενώσεων, μετά την παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό των προγραμματισμένων για το 2019 περικοπών στις συντάξεις, βάσει του «κουρέματος» της προσωπικής διαφοράς. Από την άλλη πλευρά, νομικοί επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση απλά κερδίζει χρόνο. Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται ότι εκτιμά πως αρκετές από τις προσφυγές θα δικαιωθούν, όμως, όπως συνέβη με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα