Φιάσκο (πάλι) με το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Για σήμερα μετατέθηκε η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα

Ανέκδοτο έχει καταντήσει η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», αφού χθες υπήρξε νέα παράταση. 

Η πλατφόρμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί σήμερα, καθώς «εντοπίστηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να κατοχυρωθεί η απόλυτη ασφάλεια του συστήματος, προτού ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων», όπως... προσπαθεί να εξηγήσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οπως καταγγέλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), χθες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα υπήρχε μεν η «μάσκα» του προγράμματος, αλλά όχι η δυνατότητα χρήσης του για την ένταξη των δικαιούχων.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚM, το γεγονός αυτό είναι ντροπή και κοροϊδία σε βάρος χιλιάδων πολιτών και μηχανικών, οι οποίοι, αφού περίμεναν χρόνια για την ενεργοποίηση του προγράμματος, έχοντας μάλιστα «βομβαρδιστεί» επανειλημμένως με διάφορες -ανακριβείς, όπως αποδεικνυόταν εκ των υστέρων- ημερομηνίες δήθεν έναρξής του, βρίσκονται ακόμη μία φορά στον «αέρα» αδυνατώντας να κάνουν οποιοδήποτε προγραμματισμό.

Οπως αναφέρει σχετικά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που απευθύνει έκκληση για άμεση έναρξη του προγράμματος και επί του πρακτέου, είχε σπεύσει εγκαίρως να προειδοποιήσει τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα ανέκυπταν.

Μάλιστα, είχε ζητήσει δεκαπενθήμερη παράταση στην έναρξή του, ώστε πρώτα να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων τα πιθανά προβλήματα, οι αδυναμίες και οι αστοχίες του.

Στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και σειρά προτεραιότητας, καθώς η διαδικασία αιτήσεων θα σταματάει όταν εξαντλούνται τα κονδύλια ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250.000.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500.000.000 ευρώ.