Ο τρόμος κάνει τις ΗΠΑ ακόμα πιο πλούσιες!

Τουλάχιστον 98 χώρες αγοράζουν όπλα από την Αμερική! Ποια κράτη έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, λες και πάνε για πόλεμοΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές όπλων σε χώρες της Μέσης Ανατολής την περίοδο 2013 -2017 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έρχονται πρώτες στη λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων παγκοσμίως, με ποσοστό 34%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, οι ΗΠΑ πούλησαν όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές πωλήσεις των αμερικανικών όπλων είχαν προορισμό κράτη της Μέσης Ανατολής, με τη Σαουδική Αραβία να καταγράφει τις περισσότερες αγορές, αφού προμηθεύτηκε σχεδόν το ένα πέμπτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξήγαγαν οι ΗΠΑ! Συνολικά, το Βασίλειο του Κόλπου την περίοδο 2013-2017 αύξησε τις εισαγωγές όπλων κατά 225% (!) σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Η Ρωσία

Στη δεύτερη θέση της λίστας των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων βρίσκεται η Ρωσία, η οποία προμήθευσε με οπλισμό 47 κράτη, εξοπλίζοντας παράλληλα και τους αντάρτες που δρουν στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τη μελέτη του SIPRI.
Την ίδια ώρα, πάνω από τις μισές ρωσικές εξαγωγές είχαν προορισμό την Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ. Στην τρίτη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων βρίσκεται η Γαλλία, την οποία ακολουθούν η Γερμανία και η Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Ινδία διατήρησε την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες προμήθειες εξοπλιστικών, καθώς πραγματοποίησε αγορές ίσες με το 12% των συνολικών εισαγωγών. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας, παρέχοντας το 62% του συνολικού αριθμού όπλων που αγόρασε η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη.

Εκτός όμως από την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, οι χώρες που εισήγαγαν τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως ήταν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα. Οι πέντε αυτές χώρες εισήγαγαν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των όπλων που πουλήθηκαν παγκοσμίως τη συγκεκριμένη περίοδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα