«Ταφόπλακα» ΕΣΡ στο Mega!

Τέλος οριστικά μετά 29 χρόνια. Το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί θεματικόΑπό τη
Μαρία Ανδρέου

Αυτό που όλοι απεύχονταν έγινε πραγματικότητα! Επειτα από 29 χρόνια ήρθε… το οριστικό τέλος για το Mega! Τραγικά είναι τα νέα για τους 420 εργαζομένους στον τηλεοπτικό σταθμό της Μεσογείων, ο οποίος βάζει πλέον λουκέτο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες ημέρες η Digea θα πρέπει να ρίξει μαύρο στο κανάλι.

Χθες το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά, αποφάσισε ότι το Mega πρέπει να κλείσει. Η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική Αρχή «πάτησε» στον νόμο που αναφέρει ότι τα κανάλια τα οποία δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ, πρέπει να βάλουν λουκέτο, ενώ έκρινε ότι ο σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν.4496/2017 και δεν μπορεί να θεωρηθεί θεματικός, απορρίπτοντας την αίτηση – υπόμνημα της Τηλέτυπος.

Μετά τη «σκληρή» απόφαση του ΕΣΡ, όσον αφορά τους εκατοντάδες εργαζομένους, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο κανάλι.

Διακοπή σήματος

Το Συμβούλιο αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφασή του τόσο στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όσο και στην Digea. Η τελευταία είναι υποχρεωμένη να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του Mega άμεσα, από τη στιγμή δηλαδή που θα δημοσιευτεί η απόφαση στο διαδίκτυο και στη Δι@ύγεια.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΣΡ για το Mega έχει ως εξής: «Το ΕΣΡ αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο “Mega Channel” εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν.4496/2017 και τον υποχρεώνει να τερματίσει τη λειτουργία του». Για την ιστορία, ο νόμος προβλέπει ότι σταθμοί που δεν μετέχουν στη διαδικασία για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας κλείνουν εντός τριών μηνών από την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η τελική κρίση των μελών του ΕΣΡ έγινε μετά και την κατάθεση του υπομνήματος, τη Δευτέρα το πρωί, από την Τηλέτυπος, ενώ τα συμπληρωματικά στοιχεία που εστάλησαν χθες δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν. Ο μόνος τρόπος για να μην κλείσει το Mega είναι οι μέτοχοι να προσβάλουν την απόφαση του ΕΣΡ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως, το βασικό επιχείρημα του Mega για να του δοθεί άδεια για θεματικό κανάλι ήταν ότι από τον Οκτώβριο του 2016 μεταδίδει μόνο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, οπότε θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει ως την προκήρυξη του διαγωνισμού για θεματικές άδειες.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, που περίμεναν στην είσοδο των γραφείων του ΕΣΡ, μόλις άκουσαν την απόφαση, καθώς αντιμετωπίζουν μέσα στην οικονομική κρίση τον εφιάλτη της ανεργίας.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι είχε στείλει στο ΕΣΡ επιστολή για να κλείσει το Mega, θεωρώντας αθέμιτο ανταγωνισμό τη λειτουργία του, ενώ υπήρξε και εξώδικο της Finos Film, που ενημέρωνε για χρέη της Τηλέτυπος.

Στην τηλεοπτική αγορά υπάρχει η εντύπωση ότι οι μέτοχοι του Mega είναι… αμέτοχοι, εν όψει της τύχης του καναλιού. Η παρελκυστική πολιτική μετάθεσης των ευθυνών, που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια, από το ΕΣΡ στους μετόχους και από αυτούς στις τράπεζες εξαφάνισε το Mega από το πεδίο. Κακά τα ψέματα, ο ρόλος των τραπεζών ήταν καθοριστικός. Από τον Οκτώβριο του 2017 ως τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και σταμάτησε η μετάδοση των διαφημίσεων, μπήκαν στα ταμεία του καναλιού 4.000.000 ευρώ. Οι τράπεζες, λοιπόν, αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν το ποσό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Απλήρωτοι εδώ και 17 μήνες οι εργαζόμενοι

Οι υπάλληλοι, κυρίως το τεχνικό και το διοικητικό προσωπικό, βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχουν οφειλές 17 μηνών και οι μέτοχοι δηλώνουν απροσχημάτιστα πως δεν θα καλύψουν το σύνολο της μισθοδοσίας που ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ, προτρέποντας να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες σε πρώτο χρόνο και περιμένοντας τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων σε δεύτερο. Τα δεσμευμένα όμως χρήματα, που είναι στους εταιρικούς λογαριασμούς της Τηλέτυπος, δεν έχουν εκκαθαριστεί. Δεν έχει γίνει, δηλαδή, απόδοση ΦΠΑ, ειδικού φόρου τηλεόρασης και δεν έχουν πει οι τράπεζες πόσα θα κρατήσουν από τα μετρητά, που υπολογίζονται σε πάνω από 7.000.000 ευρώ, και τις εκχωρημένες απαιτήσεις (τιμολόγια), που υπερβαίνουν τα 50.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα