Αφρίν: Τουρκική επέλαση με πλιάτσικο και καταστροφές!

Περήφανος ο Ερντογάν για την επιτυχία της εισβολής. Για σκληρό ανταρτοπόλεμο ετοιμάζονται οι κούρδοιΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Με περίσσια εθνική υπερηφάνεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες την εισβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία! «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα ευχάριστα νέα. Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες στηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το κέντρο της Αφρίν σήμερα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος χθες το πρωί, τονίζοντας πως πλέον τουρκικές σημαίες κυματίζουν στη συριακή πόλη.

Στη θριαμβολογία του για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Ιανουαρίου δεν υπήρξε χώρος για τους χιλιάδες νεκρούς που προστέθηκαν στον ήδη δυσβάσταχτο απολογισμό του πολυετούς συριακού πολέμου ούτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους.

Οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Αφρίν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, καθώς οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρθηκαν προτού εισβάλουν οι Τούρκοι. Το απομονωμένο κουρδικό καντόνι αποτελούσε τον βασικό στόχο της επιχείρησης που εξαπέλυσε η Αγκυρα στα τέλη του Ιανουαρίου και περισσότεροι από 1.500 μαχητές των YPG έχασαν τη ζωή τους από τότε.

Η τουρκική εισβολή στην Αφρίν συνοδεύτηκε από καταστροφές και πλιάτσικο, με τους Τούρκους στρατιώτες σε ένα κρεσέντο -αδικαιολόγητου- ενθουσιασμού να κατεδαφίζουν κουρδικά αγάλματα. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, κύρια συνιστώσα των οποίων είναι οι YPG, εξέδωσαν ανακοίνωση για την καταστροφή λέγοντας πως ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η πόλη».

Αλλαγή στρατηγικής

Οι κουρδικές δυνάμεις πάντως, όπως μετέδιδε χθες το Reuters, σκοπεύουν να αλλάξουν στρατηγική στην περιοχή και να περάσουν από την ευθεία αντιπαράθεση με τις τουρκικές δυνάμεις στον ανταρτοπόλεμο. Το βλέμμα όλων τώρα παραμένει στραμμένο στις επόμενες ημέρες, καθώς την Παρασκευή ο Ερντογάν δήλωσε από το Ερζερούμ πως επόμενος στόχος «εκκαθάρισης» θα είναι η Μανμπίτζ της Συρίας, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την πόλη και να απομακρύνουν τους Κούρδους, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκεται.

Γιλντιρίμ: «Η Ε.Ε. στερείται λογικής»

Για άλλη μια φορά έβαλε κατά της Ευρώπης η Αγκυρα με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη Συρία. Αυτή τη φορά ήταν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (φωτό) που επιτέθηκε στην Ε.Ε., λέγοντας το Σάββατο πως το αίτημα των Ευρωπαίων προς την Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση κατάληψης της Αφρίν «στερείται λογικής». «Δεν μπορούν να εξηγήσουν (σ.σ.: οι ευρωβουλευτές) τους λόγους για τους οποίους νιώθουν τόσο άβολα με τον πόλεμο της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. Ούτε σε εμάς ούτε στον κόσμο. Ωστόσο ζητούν να σταματήσουμε. Δεν έχει λογική» είπε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζοντας την επιχείρηση.

Στη Γούτα

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες την ανατολική Γούτα, το προάστιο της πρωτεύουσας της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία Βλαντιμίρ Ζολοτούκιν. «Από τότε που άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα» πρόσθεσε το κέντρο. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό από το Reuters πως η σημαντικότερη οργάνωση των ανταρτών στην πόλη διαπραγματεύεται εκεχειρία με αντιπροσωπία των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα σημαντικότερα ζητήματα υπό διαπραγμάτευση είναι η εκεχειρία, η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και η απομάκρυνση από τη Γούτα των τραυματιών και των αρρώστων που χρειάζονται νοσηλεία» ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουαέλ Αλουάν, εκπρόσωπος της Φαϊλάκ αλ-Ραχμάν.
Την ίδια ώρα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ βρέθηκε ανάμεσα σε στρατιώτες στην ανατολική Γούτα, με τους οποίους φωτογραφήθηκε και στη συνέχεια ανάρτησε τις φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα