«Αδειασμα» Κουβέλη (και) από Κοτζιά!

O ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει για θερμό επεισόδιο όταν ο κυρ Φώτης υποβάθμιζε την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικώνΣε συνεχή ατοπήματα υποπίπτει ο Φώτης Κουβέλης, δείχνοντας να μην έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί με την Τουρκία. Μέσα σε λίγες ημέρες έχει καταφέρει να έρθει σε διάσταση απόψεων με τον προϊστάμενό του Πάνο Καμμένο, ειδικά για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και να φάει «άδειασμα» από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το ίδιο θέμα, αλλά και γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο… κυρ Φώτης σε συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα (δείχνει αυξημένη κινητικότητα πριν καν ενημερωθεί για τα ζητήματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής) επανέλαβε πως η υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς είναι ένα «σύνηθες διασυνοριακό επεισόδιο» και εξέφρασε την άποψη πως η Τουρκία «δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, χωρίς όμως να εξηγήσει επαρκώς πού το πηγαίνει η Αγκυρα με την προκλητικότητά της και γιατί δεν απελευθερώνει τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Εκφράζει θέσεις για τα εθνικά ζητήματα ο Φώτης Κουβέλης ερχόμενος σε αντίθεση με τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, προβληματίζοντας ως προς το ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η ελαφρότητα με την οποία τοποθετείται. Τι ακριβώς εννοούμε; Ασφαλώς το «άκυρο» που έχει φάει από τον κ. Κοτζιά πέραν του κ. Καμμένου.

Ο υπουργός Εξωτερικών προ ημερών, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, είχε επισημάνει: «Στρατηγική της Αγκυρας, αν χρειαστεί, είναι να κάνει ένα θερμό επεισόδιο και να μας πάει σε διαπραγμάτευση».

Η ενημέρωση

Είχε τονίσει ο κ. Κοτζιάς επίσης την κρισιμότητα της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά, είχε ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για την κλιμάκωση της προκλητικότητας που δείχνει η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα και είχε προειδοποιήσει για περαιτέρω ένταση στο Αιγαίο.
Ο μόνος που δεν τα άκουσε ήταν ο Φ. Κουβέλης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνεδρίαση είχε επισημάνει ότι ο Ερντογάν εκβιάζει καταστάσεις και πολιτικές με την ομηρία ανθρώπων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, λοιπόν, που έχει πει πως εμπιστεύεται τον κ. Κοτζιά, καλό είναι να δείξει αυτοσυγκράτηση, να μην εκτίθεται και κυρίως να μην εκφράζει θέσεις ρίχνοντας νερό στον μύλο της τουρκικής προκλητικότητας.

Διεθνής δικαίωση Καμμένου για την ομηρία

Η πολιτική της «ομηρίας» που εφαρμόζει ως πράξη είτε αντεκδίκησης είτε εξασφάλισης ανταλλαγμάτων το καθεστώς Ερντογάν διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις υποθέσεις του Αμερικανού πάστορα, του Γερμανού δημοσιογράφου καθώς και ουκ ολίγων άλλων περιπτώσεων που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία και έχουν προκαλέσει σειρά δημοσιευμάτων, δικαιώνοντας τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος έχει μιλήσει ευθέως για «ομηρία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, προκαλώντας την αντίδραση ορισμένων βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αγνοούν ότι τον Αύγουστο του 2017 εκδόθηκε διάταγμα στην Τουρκία, το οποίο αναγνωρίζει στον Τούρκο πρόεδρο την εξουσία να διατάζει την έκδοση ξένων με αντάλλαγμα Τούρκους κρατουμένους ή καταδικασμένους στο εξωτερικό, εφόσον ένα τέτοιο μέτρο είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας».

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι μία υπόθεση που θεωρεί μείζονα για την ασφάλεια της χώρας του ο Ερντογάν και το γεγονός ότι από την αρχή συνδέθηκε από τον τουρκικό Τύπο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
Δεν είναι σίγουρα τυχαίο επίσης το δημοσίευμα του «Foreign Policy», το οποίο είχε ως τίτλο «Η κράτηση ομήρων είναι η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» ούτε επίσης παρόμοιο άρθρο του «Politico» για τη νέα πρακτική του καθεστώτος Ερντογάν. Και τα δύο πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονταν στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει να απελευθερωθεί, όμως ο Ταγίπ Ερντογάν απαντά «ή θα εκδώσετε τον Γκιουλέν ή ο Μπράνσον θα καταδικαστεί σε ισόβια». Με παρόμοιο τρόπο χειρίστηκε και την υπόθεση του Γερμανού δημοσιογράφου, με την οποία ο Νίκος Κοτζιάς και άλλα μέλη της κυβέρνησης συνέδεσαν τη σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα