ΕΚΤ: Ανοίγει θέμα αύξησης ορίου ηλικίας για τη σύνταξη

Παραδέχθηκε ότι η αύξηση των εισφορών ήταν μνημονιακό λάθοςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ενας εκ των πιο ισχυρών «θεσμών», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι στην Ελλάδα η «συνταγή» των Μνημονίων που εφαρμόστηκε για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού (με αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων) ήταν λάθος!

Με νεότερη έκθεσή της η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες της ευρωζώνης για τα προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και προαναγγέλλει περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας! Στη «λίστα» των κρατών στις οποίες απαιτούνται επιπλέον αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης πρώτη πρώτη «φιγουράρει» η Ελλάδα.

Στην έκθεση για τον «οικονομικό αντίκτυπο της δημογραφικής γήρανσης» επισημαίνεται ότι η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχιστεί στην ευρωζώνη τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των χαμηλών ποσοστών γονιμότητας, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δυνητική ανάπτυξη. Επιπλέον οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα βιώσουν περαιτέρω πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια περίθαλψη.

Ποια είναι η λύση; Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αύξηση των εισφορών και η μείωση συντάξεων και παροχών δεν έχουν ευνοϊκές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Με το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις του πρώην επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη και του πρώην επιστημονικού συνεργάτη του ινστιτούτου Γιώργου Ρωμανιά, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι οι μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών δεν προσφέρουν βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό.

Ως πιο ενδεδειγμένη λύση μέσα από την έκθεση καταδεικνύεται η επιπλέον αύξηση των ορίων ηλικίας στην ευρωζώνη, φυσικά και στην Ελλάδα, που μαζί με Γερμανία και Ιταλία έχουν την πιο υψηλή αναλογία εξάρτησης ηλικιωμένων (ένα μείζον πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίζουν έως το 2070). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων στο σύνολο του πληθυσμού θα ανέλθει από το 33% που είναι σήμερα στο 63% το 2070 (για κάθε 100 εργαζομένους έως 64 ετών θα υπάρχει αντιστοίχιση σε 63 ηλικιωμένους).
Σημειώνεται ότι έπειτα από τρία Μνημόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί στα 67 έτη για πλήρη και στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη.

Στους μνημονιακούς νόμους υφίσταται η πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση των ορίων αυτών. Η εξέλιξη αυτή, εντός της επόμενης δεκαετίας το αργότερο, με βάση και την έκθεση της ΕΚΤ, μοιάζει αναπόφευκτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα