Ανοησίες σε μια επικίνδυνη περίοδο

Περί αυτονομίας και Βουλγαρίας που μπορεί να προκαλέσουν διχασμόAπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ο εφετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου πραγματοποιείται υπό συνθήκες τουλάχιστον περίεργες. Στη Μακεδονία ο πληθυσμός αισθάνεται έντονη απογοήτευση προ του κινδύνου να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το ιστορικό ελληνικό όνομα, ενώ με αφορμή την ποδοσφαιρική αντιπαράθεση Βορρά – Νότου και την τιμωρία του ΠΑΟΚ ανιστόρητοι μικρόνοες των Αθηνών χαρακτηρίζουν απαραδέκτως «Βούλγαρους» τους κατοίκους αυτής της ιστορικής περιοχής. Περιοχή η οποία δοκιμάστηκε και απελευθερώθηκε από τον βουλγαρικό και τον οθωμανικό ζυγό τόσο το 1912 όσο και στην Κατοχή. 

Το σύνθημα για την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Μακεδόνων μας έδωσε από τηλεοπτική εκπομπή ο αγράμματος επικεφαλής ποδοσφαιρικής θύρας πρωταθλήτριας ομάδας της Α’ Εθνικής, ο οποίος κάθε βράδυ κουνώντας ασκόπως τη χαίτη του μπροστά στις κάμερες περιθωριακού καναλιού υβρίζει και προσβάλλει τους Ελληνες του Βορρά.

Αφελώς τον ακολούθησε στο παραλήρημά του αυτό «σταρλετίτσα» χαμηλών βαρών δευτέρας κατηγορίας, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, την οποία πρόλαβε να διαγράψει ευτυχώς ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού βεβαίως είχε ανεχθεί άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές του αυτού τύπου από άλλα στελέχη του κόμματός του. Και ωσάν να μην έφθαναν αυτά, εμφανίστηκε στα δημόσια πράγματα και το «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών», το οποίο με επιστολή του προς τους 300 απειλεί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη στάση τους σε πιθανή ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Τους θεωρεί «εχθρούς». Και δεν ευρέθη ένας σώφρων και λογικός πολίτης να ρωτήσει αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως «Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών» τι είδους «φίλοι» της πατρίδας είναι οι ίδιοι, αν ανακινούν δημοσίως ζήτημα αυτονομίας της Κρήτης. Κανείς δεν τους ρώτησε από ποιο πράγμα διεκδικούν την αυτονομία τους.

Η κατάσταση θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στα βόρεια και τα ανατολικά σύνορά μας. Σε άλλους καιρούς φωνές σαν της στάρλετ της ΟΝΝΕΔ που προκαλεί για δημοσιότητα, του απαράδεκτου «άντε γεια» παρουσιαστή που υβρίζει τους Μακεδόνες ως «Βούλγαρους» αλλά και εκείνων που διεκδικούν την απελευθέρωση-αυτονομία της Κρήτης θα εκλαμβάνονταν περίπου ως γραφικές.

Σήμερα όμως, συνεπεία του επιχειρηματικού πολέμου μεταξύ Βορρά – Νότου και της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τον Πόντιο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη που αρκεί ένας σπινθήρ για να προκαλέσει πυρκαγιά. Η επικράτεια θυμίζει έδαφος που είναι ποτισμένο με χυμένη βενζίνη. Ενα σπίρτο, ένας σπινθήρ μπορεί να αποτελέσει την αιτία της έκρηξης διχασμού στη χώρα λίγο προτού συμπληρωθούν τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία. Μίσος υπάρχει διάχυτο.

Η Ελλάς είναι ιδανικός προορισμός για προβοκάτσιες και προβοκάτορες αυτή την εποχή, καθώς πλείστοι όσοι γείτονες θεωρούν ότι η ευκαιρία για τη μεταβολή των συνόρων είναι χρυσή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι μας συμβαίνει και να μην τους δώσουμε αυτήν τη χαρά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα