Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι για την ανακύκλωση

Ο Σωκράτης Φάμελλος συγκαλεί σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτωνΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Απουσιάζουν οι σύγχρονες υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ποσοστά της καθαρής ανακύκλωσης στους δήμους της περιοχής δεν ξεπερνούν το 7%, την ώρα που άλλες περιφέρειες, όπως αυτή της Κρήτης, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος εκπέμπει SOS και το προσεχές διάστημα συγκαλεί διευρυμένη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προκειμένου να «τρέξει» ο σχεδιασμός που υπάρχει για την περιοχή και να μη χαθούν κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί μεν αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί.
«Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε μια νέα αντίληψη στην κοινωνία μας για τα θέματα της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος» υποστηρίζει ο κ. Φάμελλος στη «δημοκρατία».

Σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 11 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, 17 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και εφτά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Καμία μελέτη

Η κατάσταση στην περιοχή συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας είναι απογοητευτική. «Εχουν περάσει δύο χρόνια από την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας από την Ε.Ε. και δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες» σχολιάζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (δύο στη Θεσσαλονίκη και μία στις Σέρρες) και οκτώ μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (δύο στη Θεσσαλονίκη, δύο στη Χαλκιδική, μία στην Πιερία, μία στο Κιλκίς, μία στην Πέλλα και μία στην Ημαθία). Ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων ξεπερνά τα 260.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελέτες των έργων όχι μόνο δεν έχουν ωριμάσει, αλλά δεν έχουν προχωρήσει. «Η έλλειψη αυτή ωριμότητας έχει ως συνέπεια τη στασιμότητα στη διαλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση» λέει ο αναπληρωτής υπουργός.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι η απουσία σύγχρονων υποδομών έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών. Ειδικότερα στους δήμους της Θεσσαλονίκης το ποσοστό κυμαίνεται από 3% έως 7%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα