Βουλή: Κόντρα για τη νέα ΑΕΠΙ των πνευματικών δικαιωμάτων

Η ΑΕΠΙ των πνευματικών δικαιωμάτων και των πολλών οικονομικών ατασθαλιών προκάλεσε μεγάλη ένταση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της επίμαχης εταιρίας ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων το περασμένο καλοκαίρι, αλλά χθες κατατέθηκε η τροπολογία για τη νέα ΑΕΠΙ, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που σχεδιάζεται να λειτουργήσει με κρατική επιχορήγηση και θα είναι εκείνος που θα διαχειρίζεται για δύο χρόνια την είσπραξη και την απόδοση δικαιωμάτων στους δημιουργούς.

Η τροπολογία προκάλεσε με τη σειρά της την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «περνάει θέματα χωρίς στοιχειώδη συζήτηση» και πως ο νέος θεσμός καθίσταται πλέον εισπρακτικός μηχανισμός.
Για «τροπολογία στο πόδι» που η κυβέρνηση «φέρνει νύχτα» έκανε λόγο η βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Χαρά Κεφαλίδου, ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία η εκπροσώπηση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών ανατίθεται σε κρατική δομή.

Οπως κατήγγειλε, δεν υπάρχει απαραίτητη υποδομή στον ΟΠΙ για να αναλάβει το έργο της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ αναρωτήθηκε μάλιστα τι θα συμβεί με τα αρχεία δημιουργών και έργων της ΑΕΠΙ.
Για εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συνταχάκης και ζήτησε την απόσυρσή της.

Πάντως, η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόδρου (φωτό) επισήμανε ότι η εξυγίανση της ΑΕΠΙ είναι αδύνατη, αφού η αγορά έχει καταρρεύσει και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δημιουργών που αγωνιούν.
«Είναι θέμα επιβίωσης των δημιουργών που πρέπει να εισπράξουν τα δικαιώματά τους για να ζήσουν» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα