Ρεκόρ ανεργίας στους γιατρούς

Πλήττεται σχεδόν το 30% των μελών του Συλλόγου Αθηνών! Σε αποτυχία οδηγούνται οι Τοπικές Μονάδες ΥγείαςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ρεκόρ έχει σημειώσει η ανεργία των γιατρών στη χώρα, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι άνεργο ή υποαπασχολούμενο, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας απειλεί με «λουκέτο» πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα που καλούνται να πληρώσουν παράλογα ποσά στον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν (clawback).

Ειδικότερα, 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργα, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί τον χρόνο κατά μέσον όρο ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό, όπως είπαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος Ευριπίδης Μπιλιράκης και ο ταμίας Φώτης Πατσουράκος. Σήμερα, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό για να δουλέψουν σε χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία, 26 για Γαλλία, 23 για Γερμανία κ.λπ.).

Παράλληλα, τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ενώσεων και των επαγγελματικών φορέων κατήγγειλαν την καταστροφική πολιτική του υπουργείου και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του άδικου και παράλογου clawback, που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο. Οπως εξήγησαν, τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς ασφυκτιούν, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το clawback φτάνει στο 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε καθίσταται πραγματικά ανέφικτη η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, το προεδρείο του ΙΣΑ χαρακτήρισε «βατερλό» για το υπουργείο Υγείας τον θεσμό των οικογενειακών γιατρών και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Ειδικότερα, στη δεύτερη προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ του υπουργείου Υγείας, ο ΙΣΑ χορήγησε μόλις 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα