Πρεμιέρα των πανελλαδικών στις 8 Ιουνίου

Λιγότερα μαθήματα για το απολυτήριο και μόνο τέσσερα επιστημονικά πεδία θα έχουν οι φετινοί υποψήφιοι των γενικών λυκείωνΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στις 8 Ιουνίου θα κάνουν πρεμιέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά γενικά λύκεια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ενώ στις 7 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα ΕΠΑ.Λ. Οι φετινοί υποψήφιοι θα έχουν (θεωρητικά) «ευκολότερο» έργο έως ότου φτάσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι απολυτήριες εξετάσεις της γ΄ τάξης του ημερήσιου και της δ΄ τάξης του εσπερινού λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία.

Εκτός από τα λιγότερα μαθήματα για το απολυτήριο, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι θα βρουν διαφορές και σε άλλους τομείς, όπως είναι η κατανομή των τμημάτων και των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο, αλλά και ένα λιγότερο επιστημονικό πεδίο. Ειδικότερα, το μηχανογραφικό, εκτός από τις προσθαφαιρέσεις σχολών, λόγω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχει και άλλες τροποποιήσεις, καθώς καταργήθηκε το πεδίο των επιστημών της Εκπαίδευσης και τα επιστημονικά πεδία μειώνονται σε τέσσερα.

Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο αφορά τις ανθρωπιστικές, τις νομικές και τις κοινωνικές επιστήμες, το 2ο Επιστημονικό Πεδίο τις θετικές και τις τεχνολογικές επιστήμες, το 3ο Επιστημονικό Πεδίο τις επιστήμες υγείας και ζωής και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο τις επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής ενώ τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Από τις 461 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων, ΤΕΙ, εκκλησιαστικών ακαδημιών, στρατιωτικών σχολών, σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας κατανέμονται 135 τμήματα και σχολές στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, 247 στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 133 στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και 172 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οι προσφερόμενες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ φέτος είναι 74.692 θέσεις, περισσότερες κατά 3.966 σε σχέση με το 2017. Στα πανεπιστήμια, εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι 46.663 άτομα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα