Τουρκικά σενάρια (;) για βύθιση ελληνικού πλοίου

Βρόμικο δημοσίευμα από σύμβουλο του Ερντογάν! Και νέες προκλήσεις με πτήσεις F-4 πάνω από νησιά μαςΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Στα άκρα τραβάει το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο η Αγκυρα τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος, επεξεργάζεται και σενάρια βύθισης ελληνικών πολεμικών πλοίων εν είδει προβοκάτσιας. Χθες ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-4 πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες σε ακόμη μία ηχηρή ένδειξη προκλητικότητας. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο με το ελικόπτερο στη Ρω.

Η εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία είναι φιλοκυβερνητική και υποστηρίζει τις θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σχετικά με ένα προκλητικό και περίεργο σενάριο πολέμου με την Ελλάδα στο Αιγαίο. 

Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Αν χτυπηθεί και βουλιάξει ελληνικό πλοίο» και ο αρθρογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ, ο οποίος τυγχάνει να είναι σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, αναλύει το… ενδεχόμενο προβοκάτσιας στο Αιγαίο με σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

«Ατύχημα»

Οπως έγραψε, «όταν ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο, το να γίνει κάποιο ατύχημα, ας πούμε το τουρκικό ναυτικό να βυθίσει μια ελληνική πυραυλάκατο ή ένα ελληνικό πλοίο, και ξαφνικά όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας είναι ένα πιθανό σενάριο, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη της η Αγκυρα». Μιλάει ευθέως για βύθιση ελληνικού πλοίου και το αποδίδει δήθεν στους γκιουλενιστές, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους και για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους το 2015 από τουρκικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία.

Βεβαίως, ο αρθρογράφος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πιστευτός, αφού η Τουρκία καθημερινά κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και να προκαλέσει ένα ατύχημα. Μετά το επεισόδιο στη Ρω, χθες ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-4 εισήλθε χωρίς σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών από την περιοχή της Χίου και στις 14.51 πέταξαν σε ύψος 12.500 ποδιών πάνω από τη νήσο Παναγιά και αμέσως μετά έκαναν και δεύτερη υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες.

Η κίνηση της Τουρκίας αξιολογείται ως σοβαρή, δεδομένου ότι τα τουρκικά αεροσκάφη F-4 δεν περιορίστηκαν να πετάξουν πάνω από μια μικρή, ακατοίκητη νησίδα, αλλά επέλεξαν να εκδηλώσουν την επιθετικότητά τους πετώντας πάνω από δύο κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Συντονισμένο μήνυμα στην Αγκυρα μετά το επεισόδιο στην ακριτική Ρω

Ψύχραιμο μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει η ελληνική πλευρά στην Αγκυρα μετά το περιστατικό στη Ρω, την ώρα που το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση, εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για την τουρκική προκλητικότητα, εντάσσοντας στις υπάρχουσες ανησυχίες τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη ΝΑ Μεσόγειο. «Στη Συρία υπάρχει κατάσταση πολύ μεγάλης έντασης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν ασπάζεται παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 χρόνια, ο κ. Τζανακόπουλος κάλυψε τον κ. Καμμένο λέγοντας: «Αυτή η δήλωση έγινε σε μια συζήτηση με δημοσιογράφους. Ηταν ένας τρόπος του λέγειν για να γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε προδιαγράψουμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Η τουρκική πλευρά έχει υπερβεί τα όρια». Σε υψηλούς τόνους ήταν το σχόλιο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέττα για την ελληνική αντίδραση στην τουρκική πρόκληση στη Ρω: «Η χώρα απάντησε με μαγκιά στους Τούρκους. Οι σφαίρες έπεσαν για να δουν οι Τούρκοι τι θα πάθουν αν παραβιάσουν τα σύνορα και σε όσους δεν αρέσει… ξίδι».

«Δεν είναι μπαλαρίνα»

Ο κ. Βέττας παράλληλα υποστήριξε σθεναρά και τον Π. Καμμένο, λέγοντας: «Υπουργός Αμυνας είναι, στην παραμεθόριο πάει, στολή παραλλαγής φορά, δεν είναι μπαλαρίνα».
Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Ο Ελληνικός Στρατός είναι αποφασισμένος σε όποιον επιχειρήσει κατά της χώρας να δώσει συντριπτική απάντηση. Αγρυπνούν οι φύλακες. Οποιος τολμήσει να επιχειρήσει ένα επεισόδιο, θα είναι πολύ οδυνηρό για αυτόν» υπογράμμισε.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Βασίλης Κικίλιας για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη ενημέρωση για όσα συνέβησαν τη νύχτα της Δευτέρας.

Κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στο Ηράκλειο

Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα για να χτυπήσουν στη Συρία, δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν και έλαβαν θέση… μάχης στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Αν απαιτηθεί, θα απογειωθούν προκειμένου να συμμετάσχουν σε αποστολές συλλογής πληροφοριών. Σύμφωνα με το ekriti.gr, πρόκειται για ένα MC-12S EMARSS που έχει πολιτικό νηολόγιο και ένα MC-12W Liberty που φέρει τα διακριτικά της αμερικανικής αεροπορίας.
Τα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα. Επίσης, αεροπλάνα αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική αλλά και στη Λατινική Αμερική.

Τα αεροσκάφη αυτά είναι ουσιαστικά πλατφόρμες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών μεγάλων δυνατοτήτων, χάρη στα συστήματα και στους αισθητήρες που φέρουν, ενώ σε καθένα από αυτά υπηρετεί 4μελές πλήρωμα -κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και δύο αξιωματικοί- που χειρίζεται τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές και τους καταγραφείς.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα