Στην εστίαση και στο λιανεμπόριο οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις

Τους κλάδους εστίασης και λιανικού εμπορίου επιλέγουν οι νεοεισερχόμενοι στο επιχειρείν ως «γραμμή άμυνας» στην ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό, με τις περισσότερες που ανοίγουν όμως να είναι πολύ μικρές, κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν 688 εγγραφές και 335 διαγραφές επιχειρήσεων. Από αυτές το 67,73% των εγγραφών αφορά ατομικές επιχειρήσεις, το 14% Ι.ΚΕ. (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) και ακολουθούν οι Ετερόρρυθμες και οι Ομόρρυθμες Εταιρείες, με ποσοστό 10,03% και 8,14%.

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές, μπορεί ο αριθμός τους να καταγράφεται αρκετά μικρότερος το 2018 συγκριτικά με το 2008, θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστεί ότι στη διάρκεια της κρίσης έχουν βάλει λουκέτο περίπου 250.000 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν επίσης πάρα πολλές επιχειρήσεις που λόγω υπερχρέωσης αδυνατούν να κλείσουν και παραμένουν εγγεγραμμένες στα μητρώα του επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε λόγο για μικρή νότα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι πολλοί βλέπουν τη μικρή επιχειρηματικότητα ως αντίδοτο στην κρίση και ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης.


Β. Παπ.