Ο Ερντογάν θέτει τώρα στον ΟΗΕ και θέμα υφαλοκρηπίδας!

Υπουλα παιχνίδια μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, ΚύπρουΗ Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα στοχοποιεί ακόμη μία φορά το Καστελόριζο, αμφισβητώντας το δικαίωμά του σε θαλάσσιες ζώνες, βάζοντας στο στόχαστρο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και την οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. 

Η νέα αυτή πρόκληση σημειώθηκε με επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην κατάθεση στον διεθνή οργανισμό του κοινού ανακοινωθέντος της τριμερούς Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή που υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου (έχει ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018 και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης στις 6 Απριλίου), όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα liberal.gr, αμφισβητείται η αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών και επαναλαμβάνει τη μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της δυτικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.

Οι ρηματικές διακοινώσεις της, στις οποίες παραπέμπει η Τουρκία, αναφέρονται στη μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών, «εξαφανίζοντας» την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν παραπομπές και στην παράνομη παραχώρηση δικαιώματος ερευνών στην τουρκική εταιρία πετρελαίου, σε Οικόπεδο το οποίο επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Είναι προφανής από αυτή την ενέργεια η ανησυχία της Αγκυρας λόγω της συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο που έχει πάρει εντατικούς ρυθμούς και ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την κυπριακή ΑΟΖ στην αιγυπτιακή ακτή για τη μεταφορά τού προς υγροποίηση φυσικού αερίου, αλλά και από τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην ανακήρυξη κοινής ΑΟΖ.

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις και στενή συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, τη στιγμή που οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του καθεστώτος Σίσι είναι «εχθρικές».

Σημειώνεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με επιστολή τους είχαν καταθέσει στον ΟΗΕ το κείμενο της κοινής διακήρυξης της τριμερούς συνάντησης κορυφής Τσίπρα – Αναστασιάδη – Σίσι, η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη «δέσμευσή τους να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες για οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων».

Βίτσας: Δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα και «τα μάτια τους είκοσι τέσσερα» ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα «γκριζαρίσματος» στο Αιγαίο. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία και πως οι «πολεμοχαρείς κορόνες» Τούρκων πολιτικών και οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας αποσκοπούν στο να ανοίξουν κεφάλαια συζήτησης που δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας.
Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν συμφώνησε με τη θέση ότι η Τουρκία θέλει να «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες, αν και παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ανησυχία Λαζαρίδη για τις προκλήσεις

Πυρά κατά της κυβέρνησης για το έλλειμμα υπευθυνότητας στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων εξαπέλυσε ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης και εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
«Μόλις πρόσφατα ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο ή στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι αναφέρεται στις έρευνες και τις γεωτρήσεις και θέτει στο στόχαστρό της ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο έως το Καστελόριζο και την Κρήτη. Στόχος τους τώρα είναι το φυσικό αέριο. Και η πρόθεσή τους είναι να πετύχουν απτό αποτέλεσμα σε βάρος των δικαιωμάτων του Ελληνισμού» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης και σημείωσε πως οφείλουμε ως χώρα «να είμαστε σε εγρήγορση, με ψυχραιμία, όμως, αυτοπεποίθηση και ενότητα».

«Νίπτει τα χείρας του» ο Στόλτενμπεργκ για τα τουρκικά νταηλίκια!

«Αδειάζει» την Ελλάδα και «χαϊδεύει» την Τουρκία που συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτό), ξεχνώντας τα παιχνίδια του Ταγίπ Ερντογάν με τη Ρωσία και την απόφαση αγοράς των S-400. Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που επισκέπτεται σήμερα την Αγκυρα, ζητά ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της Τουρκίας από τις συμμαχικές δυνάμεις λόγω Συρίας.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις της συμμαχίας να εμπλακεί ή να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των διενέξεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι εχθρικές ενέργειες μιας σύμμαχης χώρας σε βάρος μιας άλλης και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία είναι κατά τον κ. Στόλτενμπεργκ «διενέξεις» και δεν είναι διατεθειμένος, όπως ωμά είπε, να παρέμβει. «Οχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ αυτό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του τουρκικού πρακτορείου για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο, απάντησε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του NATΟ και συνεισφέρουν στη συλλογική του άμυνα» και συμπλήρωσε, σχολιάζοντας την πρόσφατη συνομιλία που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου».

Στο μεταξύ, σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Αμυνας Νουρετίν Τζανικλί και τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ. Παραμονή της επίσκεψής του τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν πως ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τις συμμαχικές δυνάμεις να παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στην Τουρκία, συνδέοντας τη δήλωση αυτή με τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Συρίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα