Σκύδρα: Λίφτινγκ στον ιστορικό σταθμό

Αρχισε να λειτουργεί το 1894, ενώ το «Ντεκοβίλ» κτίριο χτίστηκε από τους Σέρβους στρατιώτες το 1916Στις… ράγες μπαίνουν η αποκατάσταση και η ανάδειξη του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού τύπου «Ντεκοβίλ» στη Σκύδρα, με τη ΓΑΙΟΣΕ να αναλαμβάνει τη μελέτη και τη χρηματοδότηση του έργου. Ο εν λόγω σιδηροδρομικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί το 1894, ενώ το κτίριο χτίστηκε το 1916, έπειτα από απόφαση του γαλλικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη. 

Για την κατασκευή του σταθμού τύπου «Ντεκοβίλ» εργάστηκαν Σέρβοι στρατιώτες και σκοπός ήταν ο ανεφοδιασμός των στρατευμάτων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο του 1918 ο σταθμός βομβαρδίστηκε από τη γερμανική αεροπορία. Τις δεκαετίες ’50 και ’60 τα τρένα αναχωρούσαν για τη Γερμανία γεμάτα κονσέρβες με ροδάκινο, το τοπικό προϊόν της περιοχής. Βρίσκεται μέσα στην αστική περιοχή της Σκύδρας και σήμερα εξυπηρετεί δρομολόγια για αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας, έπειτα από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Θανάση Βούρδα, επισκέφθηκε τον σταθμό της Σκύδρας και επιθεώρησε τους χώρους για την εκπόνηση της μελέτης. Συναντήθηκε δε με τους βουλευτές Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη και Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και με τη δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, στους οποίους παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την εκπόνηση της μελέτης και της χρηματοδότησης.

Μάλιστα, στις 18 Απριλίου οι βουλευτές και η δήμαρχος θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΟΣΕ τις περαιτέρω ενέργειες.

Είναι ίσως ο μοναδικός που σώζεται και λειτουργεί

«Ο συγκεκριμένος σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι ίσως ο μοναδικός που σώζεται και λειτουργεί και είναι κρίμα να μη διατηρηθεί στο στιλ και στην αρχιτεκτονική του. Είναι σημαντικό σημείο αναφοράς για εμάς, καθώς παλαιότερα η Σκύδρα λεγόταν “πόλη των τρένων”» ανέφερε η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.
Σύμφωνα με την ίδια, στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος και τουριστικά, γι’ αυτόν τον λόγο ζητήθηκε από τη ΓΑΙΟΣΕ και η παραχώρηση στον δήμο του παλιού ιστορικού κτιρίου απέναντι από τον σταθμό, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επίσης, η δήμαρχος αιτήθηκε την παραχώρηση βαγονιών για την αξιοποίησή τους μέσα στην πόλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα