«Γολγοθάς» τα ραντεβού για γιατρό

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση που υποβάλλει σε διπλή ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥΑπό τη
Ρίτα Μελά

Σύγχυση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει η απόφαση του υπ. Υγείας σχετικά με το νέο σύστημα παραπεμπτικών που θα λαμβάνουν από 1ης Ιανουαρίου 2019 οι ασθενείς προκειμένου να επισκεφτούν εξειδικευμένο γιατρό, όπως καρδιολόγος, ρευματολόγος, ή να νοσηλευτούν.

Ρόλο «πλοηγού» παίζει ο οικογενειακός γιατρός σε δημόσια δομή (γενικός γιατρός, παθολόγος ή παιδίατρος), στον οποίο θα απευθύνονται πρώτα για να πάρουν το παραπεμπτικό και μετά θα πηγαίνουν σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Με απλά λόγια, όποιος ασθενής δεν έχει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό δημόσιων υγειονομικών δομών δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο ΕΣΥ είτε σε ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

H απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκου: «Ο ΠΙΣ έχει εξαρχής δηλώσει την αντίθεσή του για την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον πλοηγό οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι ο υπουργός αιφνιδίασε τους γιατρούς και ζητεί εξηγήσεις. Παράλληλα, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) επισημαίνει ότι η απόφαση θέτει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε εξειδικευμένους γιατρούς. Το υπουργείο απαντά ότι με το νέο σύστημα «δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή γιατρού», αλλά «δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα