Ερχεται ευρωχαστούκι στον Ερντογάν για τη συνεχιζόμενη ομηρία των δύο στρατιωτικών

Ηχηρό αναμένεται το χαστούκι στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από ευρωβουλευτές της Αριστεράς με τη στήριξη όλων των ευρωομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, στηλιτεύει τη στάση της Τουρκίας και ζητεί την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η συζήτηση άρχισε χτες στην Ολομέλεια και η έγκριση του ψηφίσματος αύριο αναμένεται με συντριπτική πλειοψηφία. Σύσσωμη ήταν η στήριξή του από το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών, όλων των παρατάξεων, κατά τη χθεσινοβραδινή πρώτη μέρα της συζήτησης, οι οποίοι μάλιστα συγκεντρώθηκαν εντός της αίθουσας κρατώντας φωτογραφίες των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» τόνισε στην εισήγησή του ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης τονίζοντας: «Είναι σημαντικότερος από ποτέ ο διάλογος με την Τουρκία, θα πρέπει να συνεργαστεί. Μέρος της συνεργασίας είναι και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στα σπίτια τους».

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα έχει τίτλο «Για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου στην υπόθεση δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία» και καλεί τις τουρκικές Αρχές αφενός μεν να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία απελευθερώνοντας τους δύο κρατούμενους Ελληνες, αφετέρου δε να ακολουθήσουν τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

Το κείμενο του ψηφίσματος καλεί επίσης τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε όποιες επαφές ή επικοινωνίες με Τούρκους ηγέτες και Αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα ζητεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσει αυτό το ψήφισμα στους προέδρους, στις κυβερνήσεις, στα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας και στο ΝΑΤΟ.