Γερμανός επέστρεψε αγγείο στην Ελλάδα

Το είχε πάρει τον καιρό της ΚατοχήςΤον δρόμο της επιστροφής της στην Ελλάδα από τη Γερμανία πήρε πριν από μερικές ημέρες μία μελαμβαφής κύλικα (φωτό κάτω) της κλασικής περιόδου.

Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης και, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου της Θεσσαλονίκης. 

Διευκρίνισε ότι το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών όταν αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος.

Αξίζει να τονιστεί πως ο επαναπατρισμός αυτός είναι ο πιο πρόσφατος μιας σειράς επαναπατρισμών από τη Γερμανία, οι οποίοι οφείλονται σε εκούσιες παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν έπειτα από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα, πριν από πολλές δεκαετίες, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς. Μάλιστα, την τελευταία τριετία έχουν επαναπατριστεί από τη Γερμανία οκτώ αρχαία αντικείμενα ελληνικής προέλευσης. Μεταξύ αυτών ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη από Γερμανό πολίτη παρανόμως από τη χώρα το 1965, παραδόθηκε στα γραφεία της πρεσβείας μας στο Βερολίνο από τον γιο του και επαναπατρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα