Τα χημικά στην Ντούμα ήταν σκόνη;

Ρεπορτάζ Βρετανού δημοσιογράφου στο νοσοκομείο της πόλης τη μοιραία νύχτα

Από την 
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Σ άλο προκάλεσε το ρεπορτάζ του βετεράνου Βρετανού δημοσιογράφου Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent» πριν από τρεις ημέρες, ο οποίος βρέθηκε στην Ντούμα της Συρίας μετά τις επιθέσεις με χημικά όπλα και μίλησε τόσο με γιατρούς που βρίσκονταν σε υπηρεσία τη νύχτα της 7ης Απριλίου όσο και με κατοίκους, που όλο αυτό το διάστημα ζούσαν σε καταφύγια, προσπαθώντας να επιβιώσουν από την κόλαση των βομβαρδισμών.

Το ρεπορτάζ του έμπειρου δημοσιογράφου από την Ντούμα αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι κατά την επίθεση της 7ης Απριλίου δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα! Σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που εκείνη τη νύχτα περιέθαλψαν τα θύματα της επίθεσης, οι άνθρωποι που μετέβησαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες δεν παρουσίαζαν συμπτώματα χημικής δηλητηρίασης, αλλά υπέφεραν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω έλλειψης οξυγόνου, η οποία προκλήθηκε από τους τόνους σκόνης που γέμισε τον αέρα εξαιτίας των βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τον Φισκ, τους ισχυρισμούς του γιατρού φαίνεται να ενστερνίζονται και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ποτέ δεν πίστεψαν ότι γίνεται χρήση χημικών όπλων. Αυτή την άποψη έρχεται να στηρίξει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, το οποίο χθες κατήγγειλε ότι στην περιοχή της ανατολικής Γκούτα βρέθηκαν κοντέινερ με χλώριο από τη Γερμανία και καπνογόνες βόμβες με προέλευση το Σόλσμπερι της Βρετανίας, όπου έγινε η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια!

Την ίδια ώρα, ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Ρωσία σκέφτεται να προμηθεύσει τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με το σύστημα των S-300. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ενισχύσει το κλίμα έντασης, ενώ θα προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Ισραήλ, που μέχρι τώρα απολάμβανε ελευθερία κινήσεων στους αιθέρες της Συρίας.