Ωρα εισαγγελέα για τον Μαρινόπουλο

Στη δικαιοσύνη η έρευνα της «δημοκρατίας» για τη φυγάδευση στο εξωτερικό 1,8 δισ. €! Η Κύπρος και τα ακίνητα στη Νέα ΥόρκηΜέρος 5ο

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου

Το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης τράβηξε η έρευνα της «δημοκρατίας» για τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου και την ελληνική εταιρία τους Μαρινόπουλος Α.Ε., που… θεωρητικά το καλοκαίρι του 2016 κήρυξε πτώχευση.

Η οικονομική εισαγγελέας κυρία Μιχαλοπούλου επέδειξε πραγματικά γρήγορα ανακλαστικά και μας κάλεσε στο γραφείο της, προκειμένου να της παρουσιάσουμε τα στοιχεία που έχουμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα μας και τα οποία δείχνουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε δημιουργήσει μια τεράστια «πυραμίδα» εταιριών, από την Κύπρο και τη Βουλγαρία έως το Λουξεμβούργο και τις Μπαχάμες, μέσω της οποίας διοχέτευσε σταδιακά στο εξωτερικό 1,8 δισ. ευρώ από το 2011 και μετά. Φυσικά, πολλά από αυτά τα χρήματα προέρχονταν από τις -ανακεφαλαιοποιημένες- ελληνικές τράπεζες και δόθηκαν για τη στήριξη της Μαρινόπουλος Α.Ε. και της ελληνικής οικονομίας, και όχι για να βρεθούν σε λογαριασμούς εξωτικών παραδείσων. Και, φυσικά, τα χρήματα αυτά θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Υποπτες διαδρομές

Εχει μεγάλη σημασία να εξηγήσουμε σε αυτό το σημείο ένα μέρος από το σχεδιάγραμμα-πυραμίδα που δημοσιεύσαμε ήδη από το πρώτο μέρος της έρευνάς μας, το οποίο αρχίζει, βεβαίως, από την Ελλάδα, για να ακολουθήσουμε για λίγο τον δρόμο… του χρήματος. Επόμενος σταθμός μας, η Κύπρος.
Εκεί στις 25 Δεκεμβρίου του 2005 η οικογένεια Μαρινόπουλου ιδρύει την εταιρία Marinopoulos Brothers Cyprus Limited, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην ελληνική εταιρία Αφοί Μαρινόπουλος Holdings Α.Ε.

Τον Ιούλιο του 2016, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες μετά την αίτηση της οικογένειας για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα, στην Ελλάδα διευθυντής και γραμματέας της εταιρίας ορίζονται δύο καταπιστευτικές εταιρίες, οι Thirteenels Fiduciaries Limited και Thirteenels Services Limited.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, πριν από τον Ιούλιο του 2016, μοναδικός διαχειριστής της εταιρίας ήταν ο δικηγόρος Παναγιώτης Κινάνης.

Ο Παναγιώτης Κινάνης, τώρα, είναι πατέρας του Χρήστου Κινάνη, ο οποίος με τη σειρά του είναι εταίρος στην κυπριακή δικηγορική εταιρία Kinanis LLC και ο οποίος φαίνεται να ιδρύει συχνά εταιρίες στο όνομα του πατέρα του.

Μάλιστα, το όνομα «Παναγιώτης Κινάνης» και η δικηγορική Kinanis LLC εμφανίζονται και στα Panama Papers, τα οποία έβγαλε το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητικών Δημοσιογράφων, ως ενδιάμεσοι σταθμοί μιας σειράς offshore.

Η Marinopoulos Brothers Cyprus Limited κατέχει το 52% της εταιρίας Foranti, η οποία με τη σειρά της έκανε επενδύσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη. Η ερώτηση είναι απλή και απευθύνεται σε κάθε πρόθυμο παραλήπτη: Δηλαδή, για να καταλάβουμε, η ελληνική Μαρινόπουλος Α.Ε. έστελνε χρήματα στη δική της κυπριακή εταιρία Marinopoulos Brothers Cyprus Limited, η οποία με τη σειρά της έστελνε χρήματα στην επίσης δική της Foranti, η οποία με τη σειρά της αγόραζε ακίνητα στη Νέα Υόρκη; Και τελικά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα; Οι αμερικανικές Αρχές, άραγε, γνωρίζουν αυτήν την περίεργη διαδρομή χρήματος που καταλήγει στη χώρα τους;

Τα παιχνίδια με την αγοραπωλησία της Guedo

Μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της διαδρομής τεράστιων ποσών ξεκινάει και πάλι από την Κύπρο. Ο λόγος για την εταιρία Chris Cash & Carry. Στο μητρώο της Κύπρου η Chris Cash φαίνεται ότι ανήκει σε τέσσερις κυπριακές εταιρίες: Το πλειοψηφικό ποσοστό 99,99% των μετοχών ελέγχεται από την Guedo Holdings Limited, ενώ το υπόλοιπο 0,01% κατέχεται εξίσου από τις Chanteclair Professional Services Limited, Themis Nominees Limited και Chanteclair Management Limited. Αυτή η περίεργη ιδιοκτησιακή αλυσίδα μπορεί να έχει δομηθεί έτσι για συγκεκριμένους λόγους, ώστε να παρακαμφθούν οι κανόνες του κυπριακού εταιρικού δικαίου. Στο παρελθόν, πάντως, η Guedo Holdings φαινόταν να είναι ο μοναδικός μέτοχος της Chris Cash.

Ερωτήματα, στα οποία δεν έχουμε απάντηση, προκαλεί το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, οι έρευνες έδειξαν ότι η Chanteclair Professional Services Limited είχε αναφερθεί, επίσης, στα Panama Papers. Η εταιρία είναι φερόμενη μέτοχος της Banys Ventures Limited, συσταθείσας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, της οποίας τελικός δικαιούχος φαίνεται να είναι ο Ρώσος υπήκοος Alexander Ben Zion Chudnovsky.

Στην Chris & Carry διευθυντές διετέλεσαν τόσο ο Δημήτρης Μαρινόπουλος όσο και ο πατέρας του Λεωνίδας Μαρινόπουλος. Σήμερα η εταιρία έχει μεταβιβαστεί στην οικογένεια Σκλαβενίτη.
Αντιστοίχως η μαμά εταιρία της Chris & Carry, η Guedo, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2005 και ανήκε στην οικογένεια.

Στις οικονομικές καταστάσεις της Μαρινόπουλος Α.Ε. για το 2014 φαίνεται ότι εκείνον τον Νοέμβριο αποφασίζεται να πουληθεί η Guedo στην εταιρία EXPRESS M A.E., η οποία είναι επίσης θυγατρική του ομίλου, αντί του ποσού των 38.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο που παραθέτουμε, τον Μάρτιο του 2015 διορίζεται διευθυντής στην Guedo ο Γιώργος Βογιατζάκης, ο οποίος είναι πολλά χρόνια τώρα συνεργάτης σε επίπεδο ανώτερου στελέχους με την οικογένεια Μαρινόπουλου. Μάλιστα, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Μαρινόπουλος Α.Ε..

Ακούστε τώρα το πιο ενδιαφέρον: Στα τέλη Μαΐου του 2015, δηλαδή μια ανάσα πριν από την εφαρμογή των capital controls, η οικογένεια Μαρινόπουλου, όπως φαίνεται από τις οικονομικές καταστάσεις του 2015, αγοράζει το 95% της εταιρίας, την οποία μόλις έναν χρόνο νωρίτερα είχε πουλήσει στον εαυτό της. Θα δώσει, μάλιστα, 57.200.000 ευρώ.
Εν ολίγοις, η οικογένεια έχει μια εταιρία που την πουλάει σε μία άλλη δική της εταιρία και στη συνέχεια την ξαναγοράζει. Προφανώς, επρόκειτο για ακόμη έναν τρόπο ώστε να μεταφερθούν χρήματα στο εξωτερικό.

Εξάλλου, δεν επρόκειτο να βρεθούν από κανέναν έλεγχο. Ποιος τους είχε, έτσι κι αλλιώς, ελέγξει για το ότι το 2014 και το 2015 δεν είχαν καν δημοσιεύσει ισολογισμό για την εταιρία τους, η οποία μάλιστα ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα;

1ο Μέρος: Αρπαξε 1,8 δισ. ο Μαρινόπουλος

2ο Μέρος: Το μεγάλο κόλπο του Μαρινόπουλου

3ο Μέρος: Η South Med χάρισε… λεφτά στην οικογένεια Μαρινόπουλου

4ο Μέρος: Το «μαγικό κόλπο» της… εξαφάνισης!

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα