Η ΝΔ παίρνει και τον Χρυσοχοΐδη!

Απίστευτο: Συνεχίζεται το φλέρτ με τα «ορφανά» του Σημίτη

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

■ Ο Κυρ. Μητσοτάκης τού υποσχέθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να «καθαρίσει» (!!!) τα Εξάρχεια  Τι σχεδιάζεται για τον Βενιζέλο, που συναντήθηκε με Σαμαρά και Αδωνι σε δείπνο στο σπίτι εφοπλιστή

Η Θέση μας: Η αποστολή του Τύπου

Διαβάστε επίσης:

►Τρελάθηκαν! Οι Τούρκοι θέλουν και νησιά στο Κρητικό Πέλαγος

►20 χρόνια απο το θάνατό του: Η άλλη (ευσυγκίνητη) όψη του «σκληρού» Εθνάρχη

►Με νέα στοιχεία απός τις ΗΠΑ διευρύνεται η έρευνα για τη Novartis 

►Στο εδώλιο και πάλι η οικογένεια Ξυνή 

►Μη πληρωμή μισθωμάτων: Τι πρέπει να γνωρίζουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

►Πώς θα πάρουν (και από πού) σύνταξη οι ασφαλισμένοι με διαδοχική

►Κίνδυνος για τον Ιππόδρομο και 3.000 οικογένειες που ζουν από αυτόν

 

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του άτυχου μαθητή, ένα αίσθημα θλίψης πλανάται πάνω από το Κερατσίνι. 

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Ακόμα ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με την περίοδο Σημίτη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στον προθάλαμο της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Μετά την Αννα Διαμαντοπούλου, στο επίκεντρο των συζητήσεων που μέχρι στιγμής εξελίσσονται παρασκηνιακά έχει τεθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης... 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας δραστηριοποιείται έντονα μετέχοντας και στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, φέρεται ότι προβληματίζεται σοβαρά για την εκ νέου κάθοδό του ως υποψήφιου βουλευτή στη Β' Αθηνών. Στις προηγούμενες εκλογές, που το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει δύο (τη Φ. Γεννηματά και τον Α. Λοβέρδο), ήταν πρώτος επιλαχών, αλλά τώρα τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί όχι μόνο λόγω της παρουσίας στην ίδια περιφέρεια του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και εξαιτίας της σύμπραξης με άλλα κόμματα και κινήσεις.

Ο πραγματικός λόγος δεν έχει να κάνει πάντως με τις αβεβαιότητες της (επαν)εκλογής του, αλλά με τις διεργασίες για την επόμενη μέρα των εκλογών. Καθώς αναπτύσσεται πλέον προεκλογική δυναμική, το σενάριο που δρομολογείται θέλει (και) τον κ. Χρυσοχοΐδη ως εξωκοινοβουλευτικό υπουργό σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Τόσο αυτός όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόσωπα με τα οποία η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι μπορεί να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς στο «Κέντρο», όπου εκτιμά ότι θα δοθεί και το κύριο βάρος της επόμενης εκλογικής αναμετρήσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, και ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι από τη δική του πλευρά θα στηρίξει τη μεταμνημονιακή αντεπίθεσή του, με στόχο τον διεμβολισμό της Ν.Δ., σε ανοίγματα προς τον εκ «κεντροδεξιών» του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Οπως έγραψε από την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία», τα ανοίγματα αυτά θα εκφραστούν μέσω συγκεκριμένων θεαματικών μεταγραφών που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και επ' αυτού, όπως λέγεται, έχει επέλθει ήδη μία καταρχήν συμφωνία, αν και επισήμως μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί.

Νευραλγικό πόστο

Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, την αύξηση της εγκληματικότητας και την ανασφάλεια που επικρατεί, το υπουργείο αυτό καθίσταται εκ των πραγμάτων νευραλγικό. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει κατ' επανάληψη τη σημασία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στα θέματα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, ενώ σκοπεύει να αναθέσει το υπουργείο αυτό όχι σε ένα παραδοσιακό στέλεχος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά σε έναν «κεντρώο», προκειμένου να έχει μεγαλύτερες ανοχές, όπως υποστηρίζεται, από το κοινωνικό σύνολο στο έργο του.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει άλλωστε το στίγμα των προθέσεών του, δηλώνοντας από πολύ νωρίς «είμαι αποφασισμένος να τελειώνω το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι καλύπτει τις απαιτούμενες από την ηγεσία της Ν.Δ. προδιαγραφές και αντιμετωπίζεται ως επιτυχημένος υπουργός Δημόσιας Τάξης, λόγω της προηγούμενης διπλής θητείας του στον τομέα αυτόν. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο Σημίτη, μέχρι το 2003, πιστώθηκε την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ενώ έχοντας αποκτήσει την εύνοια του αμερικανικού παράγοντα άρχισε έκτοτε να ανατέλλει το πολιτικό άστρο του. 

Οπως λέγεται, η αξιοποίησή του -καθώς και της κυρίας Διαμαντοπούλου- δεν θα επηρεαστεί από τους αριθμητικούς συσχετισμούς της επόμενης Βουλής, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε ανοίγματα και θα χρησιμοποιήσει πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Η δήλωση την οποία έκανε μάλιστα αυτές τις ημέρες ο Κ. Χατζηδάκης υπέρ της συνεργασίας με την Αννα Διαμαντοπούλου δεν ήταν καθόλου προσωπική, όπως την εμφάνισε. Διατυπώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνουν «αποδεκτά» τα ανοίγματα αυτά από τη βάση της Ν.Δ. Ωστόσο, οι αντιδράσεις παραμένουν ισχυρότατες, ιδιαίτερα για τα προερχόμενα από το περιβάλλον του κ. Σημίτη πρόσωπα, και γι' αυτό μεθοδεύονται διάφοροι ελιγμοί.

Διαρκείς επαφές

Μία τρίτη περίπτωση είναι αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια μετακίνησής του στη Ν.Δ. και προτιμά να τα αποδίδει σε «ελάχιστους γελοίους που υπονόμευσαν το ΠΑΣΟΚ» την περίοδο της ηγεσίας του. Οι επαφές υπάρχουν πάντως και συνεχίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προ ημερών παρατέθηκε δείπνο στην οικία γνωστού εφοπλιστή από τη Χίο με την παρουσία και άλλων ισχυρών παραγόντων του εφοπλιστικού χώρου και με προσκεκλημένους, διόλου τυχαία, τους Αντ. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλο και Αδωνι Γεωργιάδη... Αυτό που πρόκειται να κάνει από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να μη θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Αν και είχαν προηγηθεί παλαιότερα διαβουλεύσεις ακόμη και για την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (και πλέον Κινήματος Αλλαγής), η απόφασή του να μην πολιτευτεί είναι πλέον οριστική.

Σκοπός του είναι, χωρίς τύποις να ενταχθεί σε άλλο πολιτικό χώρο, να αναχθεί σε «εξωκοινοβουλευτική εφεδρεία». Το ενδεχόμενο υπόδειξής του για το προεδρικό αξίωμα το 2020, πάντως, είναι ανέφικτο, διότι ακόμη και αν συγκεντρώνονταν αριθμητικώς οι 180 ψήφοι που χρειάζονται στην επόμενη Βουλή για την προεδρική πλειοψηφία, πολιτικά η εξίσωση αυτή δεν σχηματίζεται με κανέναν τρόπο. 

Σενάριο για «δίδυμο της καταστροφής» και πάλι

Το σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται στη Ν.Δ. -ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν μετά το καλοκαίρι του 2019 και άρα θα έχει καλυφθεί η θέση του νέου επιτρόπου της χώρας μας στην Κομισιόν ως διαδόχου του Δημήτρη Αβραμόπουλου- προβλέπει την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου σε θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών. Πρόκειται για την ίδια θέση που είχε στην κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τις αρχές του 2015. Στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να μη δείχνει ετεροβαρής πολιτικά μια κυβέρνηση που πιθανότατα θα στηρίζεται και με πάνω από 151 βουλευτές στη Ν.Δ., θα χρειαστεί, όπως λέγεται, και έτερος αντιπρόεδρος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι εν όψει μιας τέτοιας προοπτικής το όνομα που συζητείται στα παρασκήνια είναι του Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, με το πρόσφατο άρθρο του, στο οποίο χαρακτήριζε τον κ. Βενιζέλο «απαραίτητο εταίρο», ο πρώην πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί ότι βλέπει τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας μετεκλογικής συγκυβέρνησης και όχι σε κάποιον άλλο ρόλο. Ορισμένοι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στην οδό Πειραιώς υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι αν ο κ. Σαμαράς δεχόταν -μπροστά στο δίλημμα της πλήρους αποχώρησης λόγω γενικής ανανέωσης στα ψηδοδέλτια- να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη, μη πολιτευόμενος, θα ήταν ευκολότερο να παραμείνει στο παιχνίδι και να αξιοποιηθεί μετεκλογικώς και αυτός ως εξωκοινοβουλευτικός...