Διαγραφή των οφειλών για ασφαλισμένους σε δύο Ταμεία

Ερχεται διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας. Ποιες περιπτώσεις αφοράΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Η δυνατότητα διαγραφής οφειλών «εύλογης αμφιβολίας» που δημιουργήθηκαν έως και το 2016 εις βάρος εργαζομένων με παράλληλη ασφάλιση θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, το περιεχόμενό της θα αφορά περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης:

1 «νέων», δηλαδή ασφαλισμένων πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου του 1993 και μετά, που απασχολήθηκαν ταυτόχρονα ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και

2 «παλιών», δηλαδή πρωτοασφαλισμένων έως και το 1992 εργαζομένων από μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, υπαγόμενες στον πρ. ΟΑΕΕ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι και αγρότες).
Σημαντικός αριθμός αυτών των απασχολουμένων ασφαλίστηκε παράλληλα σε δύο Ταμεία κατά το παρελθόν.

Διπλές εισφορές

Κανονικά, ειδικά οι «νέοι» ασφαλισμένοι, με βάση τον «νόμο
Σιούφα» (2084/1992) θα έπρεπε να καταβάλλουν εισφορές για κύρια σύνταξη μόνο σε έναν φορέα.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις «νέων» ασφαλισμένων, οι οποίοι χρεώθηκαν με διπλές εισφορές. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισαν, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό, «παλιοί» ασφαλισμένοι λόγω και μη σχετικών νομοθετικών προβλέψεων.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου όσοι έχουν χρεωθεί με «διπλές» εισφορές κύριας ασφάλισης έως και το 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, θα μπορούν με αίτηση να ζητούν τη διαγραφή της οφειλής που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μη καταβολής του ποσού που αναζητούσε το ένα από τα δύο Ταμεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους αναμένεται να είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς.

Τα αιτήματα θα κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην Ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο θα έχει το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα μέλη του θα πρέπει να γνωμοδοτούν σε σχέση με το κατά πόσο οι οφειλές από «διπλές» εισφορές, κατά περίπτωση, παρουσιάζουν «εύλογη αμφιβολία» και θα πρέπει να διαγραφούν.
Εύλογη αμφιβολία, σημειωτέον, προκύπτει όταν ήδη έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, όταν η υπόθεση ήδη έχει πάρει τον δικαστικό δρόμο ή όταν έχουν εφαρμοστεί από τα ταμεία πρακτικές αντίθετες με αυτές που θα έπρεπε να ακολουθούν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα