Αεροπορική ασπίδα στο Αιγαίο με την απόφαση για αναβάθμιση των F-16

Θωρακίζει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση με την έγκριση του εκσυγχρονισμού των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper. Επειτα από παλινωδίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τελικά δόθηκε το Σάββατο, σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος που θα κοστίσει περί το 1,1 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε περίπου 10 χρόνια και θα αναβαθμίσει την Πολεμική Αεροπορία μας απέναντι στην Τουρκία που τρέχει σε μια κούρσα εξοπλισμών και αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να παραλάβει τα νέας τεχνολογίας μαχητικά F-35.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα από τον Πάνο Καμμένο τόσο για τις δυνατότητες των εκσυγχρονισμένων F-16, με τα οποία θα διατηρηθεί, όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΑ, μια ισορροπία στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν η Τουρκία παραλάβει τα stealth F-35, όσο και για τη νέα βελτιωμένη οικονομική πρόταση των Αμερικανών. Αρχικά οι ΗΠΑ ήθελαν η Ελλάδα να καταβάλει έως το 2021 τα 900.000.000 ευρώ, κάτι που ήταν ανέφικτο εν καιρώ Μνημονίων. Η αξίωση αυτή λίγο έλειψε να τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα, μέχρι που την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ επανήλθαν με νέα πρόταση, που προβλέπει δόσεις 120.000.000 ευρώ την πρώτη πενταετία και αποπληρωμή έως την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2027-2028. Η πρώτη δόση θα είναι 40.000.000-50.000.000 ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να εγκρίνει το πρόγραμμα για την αναβάθμιση 30 F-16 Block 52 Αdvance και 55 Block 52 plus στην έκδοση Viper. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA, την τοποθέτηση του συστήματος συλλογής δεδομένων LING 16, την αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά και προσομοιωτές πτήσεων. Η αναβάθμιση του πρώτου αεροσκάφους θα γίνει εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ εντός 22 μηνών και βάσει αυτού τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν στην ΕΑΒ, όπου θα υπάρξει γραμμή παραγωγής μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος μίλησε για μια μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία. «Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper μετά την αποδοχή καταρχήν από την αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάσει του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ» έγραψε στο twitter. Για μεγάλη μέρα για τους «συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία» έκανε λόγο και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «η Ν.Δ. ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα περιμένει όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας «για να τοποθετηθούμε αναλυτικά».

Ανδρ. Κούτρας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα