ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ!

Ο κίνδυνος για όσους δεν θέλουν να διοικήσουν με διαφάνειαΑπό τον
Χρήστο Ξενοκώστα*

Σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες στον δυτικό κόσμο, οι οποίες έχουν αναπτυγμένο πολιτικό σύστημα, ισχύει το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα συνιστούν πλέον βασικό εργαλείο πολιτικής. Η ραγδαία ανάπτυξη της πληροφορικής καθιστά πλέον εφικτή την άμεση ενημέρωση όλων των πολιτών για κάθε νομοθετική απόφαση, τη δημόσια διαβούλευση, αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, άμεση και με μηδενικό κόστος.

Η αποτυχία στην υφιστάμενη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι αναμφισβήτητη στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών και καταγράφεται πλέον σε όλες τις έρευνες. Τα αδιέξοδα της ενισχυμένης αναλογικής έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στη χρεοκοπία και τους Ελληνες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η δυνατότητα την οποία είχαν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια να αποφασίζουν χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, κατά το δοκούν, παρεκκλίνοντας πάντοτε από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, σε καμία των περιπτώσεων δεν αποδείχθηκε χρήσιμη και αποτελεσματική. Τουναντίον, δημιούργησε μια ολιγαρχική κάστα πολιτικών, που μοίραζε τους δημόσιους πόρους και τα χρήματα των φορολογουμένων με άνισο και άδικο τρόπο. Αναδείχθηκαν οι γνωστοί «νταβατζήδες», τα δάνεια μοιράζονταν στους «ημετέρους», ευνοήθηκαν οι ευρωπαϊκές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και αφανίστηκε η πλειονότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί επιμένουν λοιπόν στην ενισχυμένη αναλογική όλοι όσοι επιδιώκουν δήθεν σταθερές κυβερνήσεις;

Οσοι διατείνονται ότι η απλή αναλογική οδηγεί στην ακυβερνησία δηλώνουν απλά τη δική τους ανεπάρκεια να διοικήσουν δημοκρατικά και δίκαια τον ελληνικό λαό. Η διαδικασία της σύνθεσης στη λήψη των αποφάσεων, των προγραμματικών συγκλίσεων αλλά και της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων προϋποθέτει ηγέτες με ανάλογες ικανότητες και αρετές. Σε όλα τα προηγμένα δυτικά κράτη προκρίνονται οι ηγέτες οι οποίοι μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Η αλλαγή όμως του εκλογικού συστήματος δεν θα συνιστά ολοκληρωμένη δημοκρατική μεταρρύθμιση, εάν δεν συνοδεύεται από τη διάσπαση των εκλογικών περιφερειών, σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, στα γεωγραφικά όρια των δήμων. Οι υφιστάμενες εκλογικές περιφέρειες αποτελούν ελληνική «πατέντα», μοναδική σε διεθνές επίπεδο, δυστυχώς επί το χείρον, και ευνοεί την αναπαραγωγή μιας πολιτικής ελίτ, η οποία, προκειμένου να εκλέγεται, οφείλει να διαθέτει τεράστια και αναπόσβεστα χρηματικά ποσά, αλλά και να διαθέτει προνομιακές σχέσεις με τα ισχυρά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Οσοι λοιπόν δεν επιθυμούν δημοκρατικές αλλαγές και δηλώνουν αδυναμία να διοικήσουν δημοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια αλλά επιμένουν σε ένα χρεοκοπημένο εκλογικό σύστημα να γνωρίζουν ότι θα κριθούν αυστηρά πλέον από τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές!

* Συγγραφέας, αρθρογράφος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα