Συνταξιούχοι: 1.160.000 ζουν με 364 ευρώ!

Τεράστιες αδικίες και ανισότητες έχει προκαλέσει στους απόμαχους της εργασίας ο καταστροφικός νόμος Κατρούγκαλου

Tεράστιες αδικίες και ανισότητες έχει προκαλέσει στις τάξεις των συνταξιούχων ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016), σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Οι συντάξεις, υποστηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ, έφτασαν να είναι χαμηλότερες από τις καταβληθείσες εισφορές (!), με τις μειώσεις σε όσους απόμαχους της εργασίας είχαν πολλά έτη ασφάλισης να φτάνουν έως το 30%.

«Ο νόμος αυτός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ, «επέφερε περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας, ενώ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, όταν σήμερα 1.160.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη μόλις 364 ευρώ». «Υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ. Ειδικά από το 2019 και μετά, με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΝΔΙΣΥ, «οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις! Η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει».

Συγκεκριμένα, η γενική ανταποδοτικότητα (συντάξεις προς εισφορές) για τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% μειώθηκε το 2016 και θα μειωθεί στο 89% το 2019.

Με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, υποστηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ, «για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%. Μειώνεται στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ».

Συνολικά, με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι συνταξιούχοι με βάση τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων θα χάσουν επιπλέον 20 δισ. ευρώ. Ηδη από τα πρώτα δύο Μνημόνια απώλεσαν 67 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε: «Οι νέες περικοπές στις συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%».

Στο μεταξύ, χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε ανακοίνωση-απάντηση προς τους εργοδοτικούς φορείς, με αφορμή κοινή επιστολή του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ, με την οποία ζητούν «ενημέρωση σχετικά με την Ανεξάρτητη Νομική Γνώμη για τη Διαιτησία».
Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, η σχετική μελέτη τούς έχει ήδη αποσταλεί από την Παρασκευή 4 Μαΐου, ενώ το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.