Ο Κάρολος, τα Γλυπτά και η Μάντσεστερ

Τις ελληνικές ρίζες που έχει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θύμισε ο Πρ. Παυλόπουλος και ζήτησε πίσω τα Μάρμαρα του ΠαρθενώναΑπό τον
Φίλιππο Πανταζή

Την ελπίδα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη γενέτειρά τους εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσφωνώντας τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, κατά το δείπνο προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, μας κάνουν να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του πολιτισμού μας τελικώς θα ευοδωθεί».

Πριν από την έναρξη του δείπνου ο πρίγκιπας Κάρολος ξεναγήθηκε στον πρώτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρίσκονται τα βασιλικά πορτρέτα. Παρόντες ήταν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσά τους, οι Αλέξης Τσίπρας και Περιστέρα Μπαζιάνα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Νίκος Βούτσης, Πάνος Καμμένος, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Παρούσα ήταν και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Βλασία Παυλοπούλου.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, που πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έγινε δεκτός με τις δέουσες τιμές. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τον πρίγκιπα, δήλωσε «οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Στη συνέχεια ο πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και επιθεώρησε τα στρατιωτικά αγήματα. Ακολούθησε επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, στην παραδοσιακή ανταλλαγή δώρων, του πρόσφερε το προσκλητήριο της βάφτισης του πρίγκιπα Φιλίππου -πατέρα του Καρόλου και συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ- που είχε γίνει στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα, τον Οκτώβριο του 1921!

«Δεν ξεχνάμε τις ελληνικές σας ρίζες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον υψηλό προσκεκλημένο του, σημειώνοντας ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς τη σύζυγό του, η οποία ξεναγήθηκε από τη σύντροφο του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του πρίγκιπα, αποκάλυψε ότι αποδέχτηκε πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα και αστειεύτηκε με το πόσο καλά μιλά τα ελληνικά η πρέσβειρα της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και σε άλλους τομείς.

Ακολούθως ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησε για τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για μια σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων.

Σήμερα στην Αρχιεπισκοπή και στην Καπνικαρέα

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Αθήνα, εκτός από το πολιτικό και το πολιτιστικό σκέλος, έχει και εκκλησιαστικό. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, αν και αγγλικανός στο θρήσκευμα, είναι θαυμαστής της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης, ενώ συνεισφέρει ενεργά και στην οργάνωση «Οι φίλοι του Αγίου Ορους».

Σήμερα το πρωί στις 10.10 ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η συνάντηση θα διαρκέσει μισή ώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια από την έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας, την εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας.

Ο μικρός κομψός βυζαντινός ναός βρίσκεται στη μέση της οδού Ερμού και έχει πολυκύμαντη ιστορία. Είναι κτίσμα του 11ου αιώνα. Το 1834 υπήρχαν σκέψεις να κατεδαφιστεί για να μην εμποδίζει τη θέα προς τον Κεραμεικό από το παλάτι, τη σημερινή Βουλή. Χάρη στην επέμβαση του πατέρα του Οθωνα, βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, σώθηκε από την κατεδάφιση.

Οι τοιχογραφίες που την κοσμούν είναι του 20ού αιώνα, ενώ η Πλατυτέρα είναι έργο του Φ. Κόντογλου. Με τον νόμο 1268/1931 η εκκλησία παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άσκηση των φοιτητών της Θεολογικής του Σχολής. Ως προς το όνομα, η εκκλησία απαντάται με τα ονόματα Καπνικαρέα, Καμουκαρέα, Καμουχαριώτισσα κ.ά.

Ελληνικό μενού

Ελληνικό χρώμα είχε το μενού που προσφέρθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια του δείπνου προς τιμήν του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα. Συγκεκριμένα, το μενού περιελάμβανε:
Αιγαιοπελαγίτικη τριλογία ψαριών με ούζο και αβγοτάραχο Μεσολογγίου, σφυρίδα στον φούρνο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένη με λαχανικά ατμού, καρυδόπιτα με παγωτό μαστίχας Χίου, φρούτα εποχής και καφέ. Το δείπνο συνόδευσαν κόκκινα και λευκά κρασιά.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα