Ετοιμάζονται «εξώσεις» από τον νόμο Κατσέλη!

Οι δραστικές αλλαγές ώστε να μη βρίσκουν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές. Βελτιώσεις και στον εξωδικαστικό μηχανισμόΜια σειρά από δραστικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, ώστε να μην τον εκμεταλλεύονται πλέον στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την 4η αξιολόγηση.

Τα δύο αυτά ζητήματα θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που αρχίζουν μεθαύριο στο ξενοδοχείο «Χίλτον» μεταξύ των επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών και των συναρμόδιων υπουργών. Το πλαίσιο των αλλαγών που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την άμεση έξωση από τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη όσων (υπολογίζονται σε χιλιάδες) δεν δικαιούνται την προστασία του.

Επίσης, θα προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώνεται από την αρχή εάν ένας οφειλέτης πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στην ομπρέλα προστασίας του νόμου, ενώ με το ισχύον καθεστώς πρέπει να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο για να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα κριτήρια.

Ελεγχος

Εφόσον προκύψει ότι οφειλέτης ζήτησε να υπαχθεί στον νόμο για να αποφύγει να αποπληρώσει τα χρέη του, θα χάνει αυτομάτως τα ευεργετήματα του νόμου και θα ενεργοποιούνται σε βάρος του τα καταδιωκτικά μέτρα τα οποία είχε καταφέρει να ανασταλούν. Επιπλέον, όσοι αναβάλλουν τη δικάσιμο της αίτησής τους για δύο φορές θα ελέγχονται για το κατά πόσο πληρούν πραγματικά τα κριτήρια του νόμου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τα πληρούν, θα αποπέμπονται αυτομάτως από αυτόν.

Οσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που κάθε άλλο παρά απέδωσε τα προσδοκώμενα μέχρι στιγμής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τα δικαιολογητικά για την ένταξη στον μηχανισμό από 22 σε 10. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε νέο γύρο ρύθμισης δανείων, που θα προβλέπει μικρό «κούρεμα» υπό αυστηρές προϋποθέσεις και σε συνάρτηση με την εισοδηματική και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Ακόμα έχουν υποσχεθεί να επεξεργαστούν ρυθμίσεις και για τους συνεπείς δανειολήπτες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα