ΔΕΗ: Και (εξυγιαντικές) αυξήσεις τιμολογίων!

Τι λέει το σχέδιο της εταιρίας συμβούλωνΜε αυξήσεις τιμολογίων και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων, σε συνδυασμό με στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μπορεί να επιβιώσει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στη διοίκηση της επιχείρησης η αμερικανική εταιρία συμβούλων McKinsey, που προσελήφθη για την κατάρτιση πενταετούς στρατηγικού σχεδίου, η ΔΕΗ είναι «μη βιώσιμη επιχείρηση»!

Στην πρόταση του διεθνούς οίκου περιγράφεται η ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, ενώ προτείνει ένα πακέτο έξι δράσεων που μπορεί να την οδηγήσουν στην εξυγίανση και διαπιστώνει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, ακόμη κι αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, λόγω των αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και των δομικών μεταβολών στην εγχώρια αγορά.

Τα κέρδη

Για να γίνει βιώσιμη η ΔEΗ θα πρέπει στα επόμενα πέντε χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά κέρδη της κατά 500.000.000 ευρώ, εκτιμά η McKinsey, και προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔEΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου της McKinsey είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αναγνωρίζει ότι «η οικονομική βιωσιμότητα των θερμικών μονάδων αναμένεται να είναι δύσκολη, με τις μονάδες του λιγνίτη ακόμη περισσότερο, ακόμη και με φιλόδοξη μείωση του κόστους και διαφορετικά σενάρια υποβολής προσφορών». Η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ, καθώς μειώνεται το κατασκευαστικό κόστος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα