Ενας στους τέσσερις δεν ξέρει ότι έχει υπέρταση!

Ενημερωτική καμπάνια αύριο για τους κινδύνους και την πρόληψη

Από τη
Ρίτα Μελά

Μετρώ την πίεση - Μαθαίνω για την υπέρταση - Προλαβαίνω το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια». Αυτό είναι το φετινό σύνθημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), με αφορμή τις δράσεις που οργανώνει για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, που είναι αύριο.
Ειδικότερα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία οργανώνει σε χώρους μεγάλης προσέλευσης ενημερωτικές εκδηλώσεις των πολιτών για την υπέρταση, την εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή ασθένεια που πλήττει πάνω από 2.000.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 16.00 γιατροί και νοσηλευτές θα βρίσκονται στο Mall Athens και στο Golden Hall, στο Μαρούσι, για να κάνουν μετρήσεις και να ενημερώσουν πολίτες κάθε ηλικίας για την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης, τους κινδύνους που εγκυμονεί κ.λπ. Παράλληλα θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΕ, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση και ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικός. Η υπέρταση είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αρτηριακή είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών, οι οποίες το μεταφέρουν από την καρδιά σε όλο το σώμα. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 130/80. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι η συστολική πίεση (μεγάλη) και ο μικρότερος αριθμός είναι η διαστολική (μικρή).

Η υπέρταση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μη δώσει κάποιο ενόχλημα (ασυμπτωματική νόσος). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αισθητή όταν πλέον έχει προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό, π.χ., ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ασθενείς με υπέρταση, σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν αγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής, αγγειοπάθεια κάτω άκρων και νεφρική ανεπάρκεια.